06 de febrer de 2019
06.02.2019
Regió7

Juan Guaidó es reuneix amb diversos exministres del Govern d'Hugo Chávez

El papa Francesc confirma que ha rebut una carta de Maduro i es mostra disposat a fer de mediador a Veneçuela

05.02.2019 | 23:23
Juan Guaidó presidint un ple de l'Assemblea Nacional

L'autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, Joan Guaidó, es va reunir amb exministres del Govern del president Hugo Chávez com a part dels seus esforços per propiciar un «canvi» polític a la nació caribenya. «Hem escoltat els seus plantejaments i coincidim en la necessitat de resoldre els problemes dels veneçolans», va anunciar Guaidó a Twitter. «Seguim treballant i escoltant tots els sectors que volen un canvi», va afegir.

El líder opositor ha insistit aquests dies que allargarà la mà a tots aquells que decideixin sumar-se al canvi que planteja, que passa per «posar fi a la usurpació», crear un govern de transició i celebrar noves eleccions presidencials. Globovisión va explicar que a la reunió hi havien assistit els exministres Héctor Navarro, Gustavo Márquez, Jorge Giordani, Oly Millán, Rodrigo Cabezas i Ana Elisa Osorio, que van plantejar a Guaidó que convoqui «un referèndum consultiu» perquè els veneçolans decideixin.

Navarro, exministre d'Educació que va exercir de portaveu davant dels mitjans de comunicació, va aclarir que reconeixen Guaidó com a mandatari interí perquè «té molta més legitimitat que Maduro», si bé consideren necessari que es legitimi a les urnes.

Paral·lelament, l'Assemblea Nacional de Veneçuela va aprovar l'Estatut de la Transició, que, segons va explicar Guaidó, té com a objectiu restablir el fil constitucional. «Aprovat per l'Assemblea Nacional l'estatut que regeix la transició per a la defensa i el restabliment de la vigència de la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela», va anunciar el Parlament al seu compte oficial de Twitter.

El president encarregat va celebrar aquest nou pas, i va destacar que amb això s'estableixen «les bases per a regir la transició democràtica un cop cessi la usurpació». Aquest estatut recull el «full de ruta» que Guaidó ha esbossat en les darreres setmanes i que consisteix a «possr fi a la usurpació», és a dir, fer fora Nicolás Maduro del Palau de Miraflores; formar un govern de transició; i convocar eleccions presidencials.

Per part seva, el papa Francesc es va mostrar disposat a intervenir a Veneçuela si totes dues parts li ho sol·liciten, tot i que va aclarir que primer s'han d'adoptar mesures prèvies per facilitar un acostament entre les parts. Durant la tradicional roda de premsa que fa a bord de l'avió que el portava de tornada del seu viatge a Abu Dhabi, Francesc també va confirmar que Maduro li ha escrit una carta, tot i que va apuntar que encara no l'havia llegit.


Oficina humanitària

D'altra banda, la Unió Europea va anunciar una ajuda d'emergència addicional de cinc milions d'euros per contribuir a afrontar les necessitats de la població veneçolana i aspira a obrir una oficina humanitària amb l'objectiu de canalitzar tota l'ajuda europea sobre el terreny. «Estem augmentant la nostra ajuda d'emergència per socórrer les persones més vulnerables, que no tenen accés a aliments, medicines i serveis bàsics i que s'han vist forçats a abandonar les seves llars», va anunciar el comissari d'Ajuda Humanitària, Christos Stylianides.

En aquest mateix sentit, els Estats Units ja han començat a enviar menjar i medicaments a la frontera de Colòmbia amb Veneçuela, on s'emmagatzemaran fins que pugui ser distribuïts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook