El president de la Generalitat, Quim Torra, va defensar ahir que és l'Estat qui té «un problema amb el principi de legalitat» i no els independentistes, i va instar el Govern central, amb el qual va dir que no parlava des de divendres, a trobar una solució al conflicte que passi per un referèndum.

En una entrevista a Onda Cero, Torra va defensar la necessitat d'un referèndum en nom de «la democràcia», que segons el seu parer «va primer», fins i tot abans que «la llei» de l'Estat, que avui dia no preveu aquesta possibilitat. En aquest context, va indicar que és l'Estat qui «té un problema amb el principi de legalitat» i no els independentistes, malgrat admetre que no existeix una majoria per promoure, des del Parlament, una reforma de la Constitució que inclogués aquest referèndum. Torra va admetre que a Catalunya segueix regint la Constitució i l'Estatut, però va remarcar que hi va haver una «proclamació» de la independència i que «encara no s'ha fet efectiva».

El president va assegurar que des de divendres no hi ha hagut contactes entre la Generalitat i el president del Govern, Pedro Sánchez, o la vicepresidenta Carmen Calvo, cosa que va atribuir a l'Executiu central. En aquest sentit, els va instar a explicar si «van canviar» d'opinió sobre seguir les negociacions que estaven en marxa la setmana passada per la «convocatòria feixista» de diumenge passat -en relació amb la concentració de PP, Ciutadans i Vox- o per les pressions del «vell i ranci» PSOE que representa segons la seva opinió l'expresident Felipe González.

Sobre el document de 21 punts que va lliurar a Pedro Sánchez, va assegurar que el president del Govern li va dir que l'«estudiaria» i que li semblava bé que en parlés en un acte a la patronal Foment del Treball aquell mateix 20 de desembre.