El Govern espanyol no garanteix que les restes de Franco siguin exhumades i traslladades fora del Valle de los Caídos abans de les eleccions del 28 d'abril. «No hi ha dubte que l'Executiu té facultat per exhumar les restes. Ho farem, és la voluntat d'aquest Govern amb la màxima dignitat a les restes del dictador», va assegurar la portaveu del Govern i ministra d'Educació, Isabel Celaá, que no ha precisat quan es farà l'exhumació. «Si el Govern té temps, procedirà a fer el que ha estat la seva intenció des del principi», va afegir.

Celaá ha avisat l'Església del «dany reputacional de magnitud significativa» que suposaria per a la mateixa Església sotmetre's als desitjos del prior de la Valle de los Caídos, que fins al moment s'ha negat a l'exhumació.

«Si l'Església se sotmetés als desitjos del prior, l'Església tindria un dany reputacional com a institució de magnitud significativa», va assegurar la portaveu del Govern i ministra d'Educació, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres 22 de febrer.

A més, es va mostrar convençuda que «l'Església no s'oposarà» a l'exhumació. «L'Església no s'oposarà a l'exhumació de les restes de Franco, així ens ho ha fet saber, ja que entén que és facultat del poder civil i que efectivament haurà de seguir les instruccions del poder civil», va assegurar.

El prior de la Valle de los Caídos, Santiago Cantera, va precisar dijous que la comunitat benedictina acatarà la decisió dels tribunals, i no del Govern, sobre l'exhumació de les restes de Franco. «La comunitat benedictina respectarà la decisió de l'autoritat civil, que en aquest cas no és el poder executiu, sinó l'autoritat judicial, com va recordar el Tribunal Suprem, ja que hi ha el dret a recórrer i a sol·licitar la tutela judicial», va explicar Pedrera en declaracions a Europa Press.

Així es va pronunciar després que es conegués que el secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, va remetre el14 de febrer passat una carta a la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, en què afirmava que «l'Església no s'oposa a l'exhumació de les restes mortals del general Franco si l'autoritat competent així ho disposa».

«L'Executiu té una facultat, la qual és òbviament la de no seguir mantenint un dictador en un lloc d'exaltació pública», va aclarir, i després va incidir que, per contra, la facultat sobre «les garanties de les parts» correspon dictaminar-la el poder judicial, en aquest cas el Tribunal Suprem.

D'altra banda, la portaveu no creu que el Govern «tingui cap problema per publicar» la carta que Pietro Parolin va escriure a la vicepresidenta, Carmen Calvo, el dia 14 de febrer passat.

«No ho sé (si hi ha un problema), almenys no tinc aquesta sensació», va afegir Calvo, preguntada sobre la decisió de no publicar íntegrament aquesta missiva.