El Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat el recurs d'empara de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig contra el seu processament en la causa del procés, en estimar que les seves queixes són «prematures» i no han esgotat la via judicial prèvia.

A l'octubre, el TC va dictar una providència en la qual va admetre a tràmit el recurs contra l'acte de processament del jutge Pablo Llarena, però després d'estudiar a fons les pretensions de la demanda decideix no admetre-ho en una sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Cándido Conde-Pumpido. Puigdemont, Ponsatí i Puig, processats per rebel·lió, desobediència i malversació, van al·legar que s'havien vulnerat els drets fonamentals al jutge ordinari predeterminat per la llei, a la tutela judicial efectiva que assegura el dret d'assistència lletrada, i els drets a un jutge imparcial i a un procés amb totes les garanties. Segons explica el TC, cal esgotar la via judicial en què s'han produït les suposades vulneracions de dret fonamentals i el procés penal en qüestió encara no ha acabat. Sobre la seva queixa respecte a la imparcialitat judicial, en la sentència s'explica que el curs processal adequat és presentar un incident de recusació, com marca la Llei Orgànica del Poder Judicial.

També es considera prematura i porta a inadmetre el recurs d'empara la denúncia que es va vulnerar el dret al jutge ordinari predeterminat per la llei, que qüestiona la competència de la sala segona del Suprem on estan sent jutjats dotze processats de la causa.