La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va advertir que en el judici del procés s'intenta convertir drets fonamentals en delictes, i el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens (BComú), veu també en «risc» drets i llibertats fonamentals, en declaracions davant el Tribunal Suprem, on Paluzie va acudir en suport de Carme Forcadell i Jordi Cuixart, els dos dirigents que declaraven en el que va titllar de judici de la «vergonya».

Paluzie va lamentar que es jutgi Forcadell per «haver permès el debat parlamentari sobre les lleis de referèndum i de transitorietat jurídica i per exercir els seus drets democràtics». Segons el seu parer, amb les declaracions de Cuixart i Forcadell «quedarà acreditat el caràcter cívic i absolutament democràtic del moviment independentista social català», cosa que també es plasmarà, va dir, en la manifestació convocada a Madrid el dia 16 de març. «És una vergonya que es jutgin drets fonamentals, com la llibertat d'expressió o la immunitat parlamentària, i es converteixin en delicte aquests drets fonamentals», va asseverar.

En aquesta mateixa línia, el tinent d'alcalde de Barcelona i dirigent dels comuns, Jaume Asens, va evidenciar el suport de l'Ajuntament barceloní a Cuixart i Forcadell, «dos referents d'integritat moral, dos exemples de lluita per la igualtat i per una Catalunya diversa i plural i que sempre han defensat la pau i el diàleg».

Per a Asens, amb l'acusació a Forcadell «es posa en risc principis del parlamentarisme i de la sobirania del Parlament, així com la lliure discussió i debat d'idees».