El Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de febrer va tornar a situar al capdavant el PSOE, que aquesta vegada marca rècord d'intenció directa de vot amb el 33,3%, mentre que el PP recupera el segon lloc i supera Ciutadans, tot i que els populars queden a 16 punts dels socialistes. En concret, el CIS atorga al PP una intenció de vot del 16,7%, davant del 15,3% de Ciutadans, que baixa més de dos punts respecte al mes anterior. Vox apareix amb el 5,9% i també queda per sota de la seva dada del gener. Els tres partits de l'anomenada «via andalusa» arriben junts al 37,9%, deu punts per sota del 47,8% que sumen PSOE (33,3%) i Podem (14,5%).

L'enquesta es basa en 2.964 entrevistes personals realitzades a 292 municipis de 48 províncies entre els dies 1 i 10 de febrer, enmig de la polèmica per la negociació del Govern amb els independentistes i ja convocada la manifestació de Colón que va reunir PP, Ciutadans i Vox reclamant eleccions anticipades.

Malgrat aquestes polèmiques, el PSOE es manté al capdavant i fins i tot puja respecte de mesos anteriors. Així, un de cada quatre enquestats (24,1%) ja té clar que votaria Pedro Sánchez si les eleccions fossin demà, i dobla la intenció de vot del PP (12,1%), de Ciutadans (11,1%) i d'Units Podem i les seus confluències (9,4%). Vox només té el 4,3% de vot ja decidit.

Això sí, davant d'aquesta pregunta directa hi ha el 10,3% d'enquestats que anuncia que s'abstindrà i el 17,2% que no ho sap o no ho contesta. A tot ells se'ls repregunta per quin partit senten més simpatia, i aquí el PSOE torna a aparèixer al capdavant amb el 10%. La suma del vot directe més la simpatia declarada confirma l'hegemonia del PSOE amb el 27%, davant del 14% del PP, el 12,3% de Ciutadans i l'11,2% d'Units Podem i les seves confluències.

Com que el CIS que presideix José Félix Tezanos renuncia a interpretar les dades de l'enquesta per oferir una estimació de vot, el que tradicionalment es coneix com a «cuina», l'únic que exposa és una taula d'intenció de vot descomptant l'abstenció i el vot no decidit. És en aquesta taula on el PSOE puja fins al 33,3%, fet que suposa superar el seu rècord dels últims anys, que era del 31,6% l'octubre de l'any passat. Aquest percentatge duplica el del PP, que marca el 16,7% i puja gairebé dos punts respecte del mes anterior, cosa que li permet recuperar el segon lloc.

Per contra, Ciutadans, que el gener apareixia en segona posició, baixa 2,4 punts i cau al tercer lloc amb el 15,3%. En quarta posició hi ha Units Podem, amb el 14,5%, i una baixada de gairebé un punt respecte del mes anterior.

Pel que fa a Vox, l'enquesta li atorga el 5,9%, sis dècimes per sota de la seva millor marca, el 6,5% que es va anotar al gener. Pel que fa a les formacions d'àmbit territorial, totes cauen: Esquerra apareix amb el 3,3%; el PDeCAT amb el 0,7%; Bildu amb l'1% i el PNB amb el 0,9%.

Quant a la valoració de líders, segueix encapçalada per Sánchez, el preferit per presidir el Govern (26,5% davant del 12,6% de Rivera) i que obté una nota de 4,3. En segona posició apareixen Rivera, president de Cs, amb 3,9, i darrere hi ha el coordinador d'IU, Alberto Garzón, i el president del PP, Pablo Casado, tots dos amb 3,6