Òmnium Cultural va dur a terme ahir el seu primer «judici popular» contra l'Estat, una acció simbòlica en la qual es va assegurar que la sentència de la causa del procés ja està «escrita» però que s'estan aconseguint «posar traves» al Tribunal Suprem per «firmar-la».

Aquesta iniciativa s'emmarca en una campanya contra el judici del procés per denunciar la «vulneració de drets» dels independentistes presos i, amb el títol «Jo acuso» -en al·lusió al famós al·legat de l'escriptor francès Émile Zola-, va celebrar a Santa Coloma de Gramenet el seu primer «judici a la democràcia».

L'objectiu de l'Estat és «que la ciutadania catalana tingui por, estigui escarmentada i mai més s'atreveixi a fer el que va fer», va sostenir el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, cara visible de l'entitat des que el seu líder, Jordi Cuixart, va ser empresonat a l'octubre del 2017.

Mauri va acusar ahir l'Estat espanyol de seure al banc dels acusats «presos sense garanties» i va insistir en la tesi que el veredicte del judici està decidit per endavant: «La sentència ja està escrita, però estem aconseguint posar traves per firmar-la», va afirmar.