17 de març de 2019
17.03.2019

La pime catalana ZeClinics investiga una teràpia per a l'infart basada en el sistema cardíac del peix zebra

L'empresa estudia com replicar en les persones la capacitat de l'espècie aquàtica de regenerar el teixit del seu cor

17.03.2019 | 20:38

La pime catalana ZeClinics està investigant el desenvolupament de noves teràpies per a l'infart basant-se en el sistema cardíac del peix zebra. L'empresa analitza la capacitat de regeneració del teixit cardíac d'aquesta espècie per replicar-la en humans que han patit un infart. Aquest projecte de ZeClinics, desenvolupat conjuntament amb la companyia alemanya Taros Chemicals, pretén evitar transplantaments i recuperar la funcionalitat del cor de les persones que han superat malalties cardíaques. Així mateix, l'objectiu últim del programa és descobrir fàrmacs per al tractament de patologies del cor.

Per aquesta investigació, ZeClinics compta amb el suport de l'agència per a la competitivitat de l'empresa ACCIÓ, que depèn del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat. A través del seu programa d'ajuts 'Nuclis d'R+D Empresarial Internacionals', que impulsa projectes empresarials d'R+D entre empreses catalanes i un soci internacional, la pime ha rebut 146.000 euros per destinar en aquesta línia de recerca.

Segons el director general de ZeClinics, Davide D'Amico, les persones també tenen la capacitat de regeneració dels peixos zebra, però "els mecanismes moleculars que la facilitarien no es troben actius, probablement, per motius evolutius". És partint d'aquesta tesi que ZeClinics investiga la millor manera d'activar aquests mecanismes en humans de forma controlada, tal com ho faria aquesta espècie de peix.

D'acord amb D'Amico, la cardiopatia isquèmica, que pot arribar a provocar infarts, representa la principal causa de mort mundialment. Per això, explica el director general de ZeClinics, "tot progrés en les teràpies de regeneració cardíaca seria beneficiosa per a milions de persones arreu del món".

En concret, la pime implementa models de lesió cardíaca al peix zebra i estudia els gens implicats en la regeneració d'aquest òrgan, a través d'una anàlisi utilitzant el programari desenvolupat per l'empresa alemanya amb qui col·labora en aquest projecte. "El fet d'utilitzar el peix zebra com a model ens permet realitzar valoracions predictives ràpidament i econòmicament més eficients", assegura D'Amico.

Fundada l'any 2013, ZeClinics compta amb 25 treballadors i ofereix serveis a centres d'investigació i companyies farmacèutiques especialitzades en l'àmbit cardiovascular que puguin crear nous medicaments en base a l'experimentació a partir del peix zebra. A més, la pime va ser una de les empreses finalistes al Fòrum d'Inversió organitzat per ACCIÓ al 2015.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook