Karen Uhlenbeck, professora emèrita a la Universitat de Texas, a Austin (Estats Units), s'ha convertit en la primera dona a rebre el premi Abel, creat el 2002 i considerat el Nobel de les matemàtiques.

En la sentència, l'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres reconeix «els seus èxits pioners en equacions diferencials parcials geomètriques, teoria dels indicadors i sistemes integrables, i per l'impacte fonamental del seu treball en l'anàlisi, la geometria i la física matemàtica».

El seu treball ha estat descrit com un dels més importants en matemàtiques del segle XX, que constitueix avenços revolucionaris en geometria.

«Durant més de tres dècades a la Universitat de Texas, Karen Uhlenbeck va realitzar una investigació que va revolucionar l'anàlisi geomètrica i les matemàtiques en general», va afirmar ahir el president d'aquesta institució, Gregory L. Fenves.

«Va ser una mestra inspiradora i una mentora dedicada a milers d'estudiants d'UT, als quals va motivar a aconseguir grans altures en les seves vides acadèmiques i professionals. El premi Abel és l'honor més alt en matemàtiques, i és un dels que la professora Uhlenbeck es mereix», va afegir Fenves.