Vox va explicar ahir que la seva proposta de legalitzar el dret de tenir armes a casa per autodefensar-se «en situacions d'amenaça real» no està pensada perquè els ciutadans «puguin anar armats pel carrer», ni pretén que «es venguin en els supermercats».

«No volem que els espanyols puguin anar armats pel carrer, ni apostem per la venda d'armes lliures», va assegurar el partit en el seu perfil de Twitter després que s'hagi creat una polèmica arran de les declaracions del president de Vox, Santiago Abascal, al portal armas.es, on demanava un «canvi radical urgent en la llei» perquè els espanyols puguin «disposar d'una arma a casa seva» per defensar-se dels lladres i dels criminals.

Per a Vox, les lleis «tracten els delinqüents com a víctimes i els ciutadans honrats com a delinqüents», una concepció de la delinqüència «totalment oposada» a la seva ideologia que vol que hi hagi un dret «efectiu» a l'autodefensa a casa que no impliqui «que si et defenses d'un atracador violent acabis processat per homicidi».

«Que els espanyols no hagin d'enfrontar-se a presó o indemnitzacions als familiars dels delinqüents», va insistir Vox, que va aclarir que la possessió d'armes seria «només» per tenir-les en casa i per als espanyols que no tinguin antecedents i estiguin «en ple ús de les seves facultats».

A més, Abascal va especificar que està pensada «especialment» per a les llars de les zones més despoblades, on «la Policia triga més a arribar en cas d'emergència». «Creiem que cal ampliar la legítima defensa perquè no es produeixin situacions injustes», va puntualitzar.

Celaá va afirmar en una entrevista a RNE que el seu executiu està radicalment en contra de la proposta. «No volem de cap manera assemblar-nos als Estats Units en aquesta qüestió», va afirmar la ministra, perquè seria «un retrocés i imitar el pitjor d'altres països». Celaá va recordar que la primera ministra de nova Zelanda vol legislar ara després de la matança a dues mesquites per limitar la venda d'armament als ciutadans.

Per la seva part, el president de Cs, Albert Rivera, va rebutjar la proposta del líder de Vox, Santiago Abascal, de reformar la llei que regula la tinença i ús d'armes de foc perquè «els espanyols sense antecedents i en ple ús de facultats mentals» puguin tenir-ne a casa i utilitzar-les «en situacions d'amenaça real per a la seva vida».

El líder del partit taronja va afirmar ahir en una piulada que no vol «un país amb tirotejos als col·legis ni bojos amb pistola». «Jo sí que dono suport i confio en la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que fan una gran feina garantint la llibertat i la seguretat de tots. Més mitjans i recursos policials i menys ocurrències», va afegir Rivera.