La Plataforma d'Entitats Cristianesconsidera molt important consolidar una estructura de recursos i equipaments que permetin donar resposta de forma ''integral i real'' a les necessitats dels MENA a llarg termini.

En un comunicat fet públic aquest dijous, la plataforma reclama una millor atenció del col·lectiu per afavorir-ne l'acollida També considera que cal trencar la tendència de vincular aquests joves amb la delinqüència i evitar la seva estigmatització social.

Creu que els actes de Canet i Castelldefels són ''greus i intolerables d'agressivitat'', de caire ''xenòfob i recorda que només el 9% d'aquests joves tenen un requeriment policial i judicial i per tant, són ''una ínfima minoria'', segons les dades de la DGAIA.

La plataforma remarca que no s'està vivint un fenomen migratori ''de grans dimensions'' i per aquest motiu creu que cal lluitar contra la percepció ''d'invasió migratòria'' que trameten alguns partits polítics o mitjans de comunicació. Destaca però, que el col·lectiu MENA viu situacions de molta vulnerabilitat i amb problemàtiques complexes que requereixen una gran implicació de les administracions públiques i de la ciutadania.

Les entitats han volgut expressar la ''preocupació'' que senten per aquests joves alhora que han volgut reconèixer l'esforç de les institucions i les persones que han treballat per afrontar la situació. Malgrat això, la plataforma creu que hi ha una ''saturació general'' dels recursos socials que provoca vulneracions de drets.

La plataforma veu ''molt preocupant'' la ruptura que es dona en l'acompanyament dels joves a partir dels 18 anys, ja que creuen que caldria allargar-lo fins que el jove superi la situació de vulnerabilitat. Per les entitats, cal que aquest procés d'integració social es faci en paral·lel al procés de regularització. També aposten per reduir les diferències d'atenció entre les diferents comunitats autònomes que creuen que provoca ''el desplaçament'' dels joves cap a les comunitats amb polítiques més integradores.

La Plataforma creu que l'Estat hauria de garantir uns mínims comuns a tots els territoris i evitar ''fluxos innecessaris''. A banda, també proposen ''polítiques d'intervenció en origen'' amb els països de procedència dels joves per ''prevenir'' una migració en aquestes condicions de vulnerabilitat.