Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea van reclamar ahir a la seva col·lega britànica, Theresa May, que aconsegueixi el vistiplau del Parlament britànic a l'acord de divorci abans de fixar una pròrroga per retardar el Brexit, un ajornament que, en qualsevol cas, el bloc desitja que sigui «curt».

«Podem parlar d'una pròrroga, si és tècnica, en cas d'una votació positiva. En el cas que la votació sigui negativa, ens portarà a tots directament a un Brexit sense acord», va declarar el president francès, Emmanuel Macron, després de la seva arribada a la cimera europea en què els Vint van escoltar la proposta de sortida de May.

L'escenari preferit per la Unió Europea és una pròrroga «tècnica», és a dir, de tot just uns mesos per donar al Regne Unit el temps necessari per complir el procés de sortida de manera ordenada. Però, en qualsevol cas, van deixar clar ja abans d'iniciar el debat que no hi hauria una decisió i que esperaven què passarà al Parlament britànic.

May va demanar retardar el Brexit del 29 de març al 30 de juny, un retard que la premier va calcular per concloure el procés de divorci abans que es formi el nou Parlament Europeu i evitar així que el Regne Unit hagi de celebrar també les eleccions europees.

El bloc veu amb dubtes que la data que planteja May sigui l'adequada i pocs països es van mostrar d'acord amb fixar la fi de la pròrroga el 30 de juny, segons van indicar fonts europees.

Una altra de les dates que s'estudien com a alternativa és la del 22 de maig, per assegurar-se que el Regne Unit ja no serà estat membre quan se celebrin les eleccions al Parlament Europeu, del 23 al 26 de maig, però el calendari encara pot variar.

Per la seva banda, el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, va anar més lluny i va defensar que la pròrroga ha de concloure «no més tard de l'11 d'abril», vigília del termini en què el Regne Unit ha d'anunciar si convoca eleccions europees o no. Segons el parer de Tajani, en qualsevol cas, el debat no s'ha de centrar tant en qüestions temporals, com en si la pròrroga és «útil o inútil».

«Tots entenem que és un esdeveniment d'importància històrica i, per tant, hem de procedir amb cautela i treballar fins a l'últim minut per assegurar que podem tenir un Brexit ordenat», va afirmar per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel.

La mandatària alemanya va recordar als seus socis europeus que el Tractat de Retirada no es renegociarà i que per això el marge de maniobra per part europea és «limitat».

D'altra banda, el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, va assegurar que «tothom vol evitar un Brexit sense acord», i per això creu que hi ha receptivitat entre els 27 a retardar la data de sortida.

En la mateixa línia, la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaite, va afirmar que el bloc vol donar suport a May i que li donaran una pròrroga, però que «se segueix discutint el termini exacte».