Una defensa de la causa que s'instrueix al jutjat número 13 de Barcelona va presentar ahir una sol·licitud perquè la magistrada demani a Twitter que li certifiqui qui era l'administrador del perfil Tácito, des del qual es carregava contra l'independentisme, així com l'adreça IP de l'ordinador que va utilitzar per fer algunes piulades. La petició va fer-la el lletra Ramon Setó.

El tinent coronel Daniel Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, es va desvincular abans-d'ahir del perfil en la seva declaració al Tribunal Suprem. Baena va negar ser-ne el propietari i va afirmar que només n'era seguidor des d'un compte personal que ja no té. El tribunal de l'1-O va rebutjar la prova pericial de rastrejar el perfil per saber si era Baena qui el gestionava.

En l'escrit, avançat pel diari Ara i al qual ha tingut accés l'ACN, el lletrat explica que el perfil personal de Baena i el de Tácito tenen la mateixa foto d'una serp de cascavell i que és una imatge que no es pot localitzar fàcilment al cercador Google. Setó creu que, si es demostra que el perfil és de Baena, amb les «manifestacions esbiaixades» que conté, «compromet de manera clara i fefaent la imparcialitat que ha de regir les investigacions policials».

Setó demana una comprovació «urgent» per tal de certificar la «imparcialitat requerida als investigadors». El Suprem no va acceptar aquesta prova pericial. Baena va justificar que seguia aquest perfil perquè, com a llicenciat en Ciències Polítiques, «tenia interès» en perfils de periodistes o politòlegs i que, en aquest perfil, nmaquiavelo1984 i d'àlies Tácito, apareixia com a politòleg. Tot i això, el diari Público va emetre una conversa telefònica gravada en què Baena admetia ser-ne «un dels gestors».