El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, va assegurar ahir al Parlament que el Ministeri Públic ha presentat querelles contra els alcaldes que abans i durant l'1-O van col·laborar en la celebració del referèndum, però no contra els que només hi van donar suport polític.

Així, dels 70 alcaldes investigats inicialment per part de la Fiscalia, finalment només s'han presentat sis o set querelles als jutjats corresponents. Preguntat pels diputats per què el Ministeri Fiscal no ha actuat contra els policies i guàrdies civils que van lesionar votants, va assegurar que les lesions lleus només les poden denunciar els afectats i que hi haurien intervingut si haguessin vist desproporció en l'actuació policial.

En la presentació de la memòria de la Fiscalia del 2017, Bañeres va explicar que la Fiscalia General de l'Estat (FGE) va ordenar investigar determinades conductes prohibides pel Tribunal Constitucional, com la col·laboració d'autoritats públiques en l'1-O, cosa que podia suposar un delicte de desobediència.

Debats i discussions

El fiscal Bañeres va reconèixer que «es van plantejar problemes» i hi va haver debats i discussions a les juntes de fiscals, entre fiscals provincials, Fiscalia Superior i FGE, sobre quin és el límit entre «adhesió ideològica a un projecte polític i col·laboració en un acte amb possible rellevància jurídico-penal».

Finalment, es va decidir actuar només en els casos amb indicis acreditats de participació en actes executius i materials de col·laboració. Per això, de les més de 70 diligències d'investigació obertes, només s'han denunciat sis o set alcaldes, per la seva «participació més enllà de la mera adhesió i el suport explícit al referèndum».