El Tribunal de Comptes va detectar ahir un «cúmul d'irregularitats» en l'ús de fons públics per part de les oficines de la Generalitat catalana a l'estranger, inclòs el desviament de subvencions directes de cooperació internacional, que podrien haver anat a parar a promocionar el procés a l'exterior.

El ple del Tribunal de Comptes va aprovar ahir l'informe elaborat a petició de la Comissió Mixta del Congrés i Senat que fiscalitza l'actuació de les oficines que formaven part de l'anomenat Diplocat, un òrgan que el Govern de Mariano Rajoy va suprimir a final del 2017 amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Segons la informació, la fiscalització va detectar que falta documentació que justifiqui l'elevat volum de despeses empreses, especialment en les delegacions a l'exterior, l'acció els últims anys de les quals ha estat dirigida a promoure una modificació de l'estatus de Catalunya, és a dir, a aconseguir la seva independència.

Del 2011 a 2017 es van gastar almenys 416,8 milions en acció exterior, quantitat que podria ser superior perquè hi ha conceptes que no han pogut ser determinats.

Aquest és el cas, per exemple, de les despeses de personal de la Secretaria d'Acció Exterior i de la Unió Europea (Saeue) del departament de la Presidència (2011-2015), les activitats dels quals estaven dirigides, en molts casos, a finalitats alienes a les seves competències, per exemple, donar a conèixer, impulsar, publicitar i aconseguir el suport internacional al procés sobiranista.