La Junta Electoral Central ha prohibit a Carles Puigdemont, Toni Comín i Carles PuigdemontToni ComínClara Ponsatí, segons una comunicació que la JEC ha enviat a la defensa de Puigdemont. La decisió, que considera que els tres independentistes no figuren en el cens de residents exteriors i han «fugit» de la justícia espanyola, no ha estat unànime i ha tingut els vots en contra del president de la JEC, Segundo Méndez Pérez; el vicepresident, Eduardo Calvo Rojas; i les vocals Ángela Figueruelo i Inés Olaizola. A més, el partit denuncia que ha rebut la resolució a les 18.42 h i ha hagut de proposar tres noms nous abans de les 20 h per no perdre la candidatura. Són l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Bea Talegón, que temporalment s'incorporen a la llista a l'espera d'un recurs que es presentarà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg.

La JEC ha decidit "estimar parcialment les reclamacions" que van presentar PP i Cs contra la presència de Puigdemont, Comín i Ponsatí a la candidatura Junts i el n'ha exclòs. Els quatre membres de la JEC que discrepen consideren que el fet de ser elegible és un dels "drets polítics" dels ciutadans. A més, recorden que per poder ser escollit cal ser elector i que "cap espanyol major d'edat en pot ser privat". El president, el vicepresident i les dues vocals de la JEC al·leguen que "la situació de rebel·lia penal no està inclosa com a causa d'inelegibilitat per l'exercici del dret de sufragi passiu o la d'inhabilitació absoluta o especial o de suspensió de treball o càrrec públic en els termes previstos en la legislació penal".

A més recorden que la Junta Electoral Central no té competències per acordar l'exclusió del cens d'un ciutadà, ja que aquesta funció només correspon exclusivament a l'Oficina del Cens Electoral. Per tot plegat, els quatre membres de la JEC consideren que s'haurien d'haver "desestimat les reclamacions interposades per Ciutadans i el Partit Popular contra la candidatura de Junts per Catalunya, en les quals sol·licitaven l'exclusió dels candidats Puigdemont, Ponsatí i Comín".

«Volen silenciar i apartar la candidatura»

Des de Brussel·les, JxCat ha anunciat que emprendrà accions jurídiques contra la decisió de la Junta Electoral Central d'excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí com a candidats a les eleccions europees del 26 de maig. "Davant d'aquesta flagrant vulneració d'un dret fonamental com és el del sufragi passiu, Junts per Catalunya - Lliures per Europa desplegarà de manera immediata totes les accions jurídiques a Espanya i a Europa per defensar els drets dels tres candidats i els drets dels electors a votar aquesta candidatura republicana ", ha anunciat la formació en un comunicat.

El text, signat per Puigdemont, Ponsatí i Comín, assegura que no es "resignaran" a acceptar la resolució de la JEC que, consideren, "contradiu la legislació espanyola i europea" i viola un pilar bàsic del sistema democràtic en la tradició espanyola quan es tracta de polítics independentistes. L'expresident i els exconsellers afegeixen que seguiran defensant els seus drets "fins al final, per seguir posant-los al servei de la causa de l'autodeterminació de Catalunya", i s'han mostrat convençuts que les "maniobres" de la justícia espanyola "tornaran a ser desautoritzades ". "Volen silenciar i apartar una candidatura perquè el que aquesta representa -la determinació en la defensa del mandat de l'1 d'octubre i la decisió de milions de catalans d'constituir una república no pugui explicar-se al cor de les institucions europees", afirmen .

Des Twitter, l'advocat Gonzalo Boye, que assisteix a Puigdemont, ha protestat per la decisió de la JEC: "Davant el triomf de l'independentisme a les eleccions d'ahir, la JEC ha decidit excloure Carles Puigdemont de les llistes a les europees per intentar frenar una altra victòria ... han posat en risc la viabilitat de les eleccions europees ".