Les juntes electorals provincials començaran avui i fins dissabte a procedir a l'escrutini oficial dels vots de les eleccions generals del 28 d'abril, incloent-hi el vot dels residents absents (CERA) que ha arribat des de l'estranger, del qual depenen mitja dotzena d'escons separats per menys de 1.000 vots.

En concret, el vot dels espa-nyols residents en l'exterior podria afectar el resultat provisional en nou províncies,Saragossa, Àlaba, Girona, Salamanca, Palència, Navarra, Balears i Huelva, i a la ciutat autònoma de Melilla, en les quals l'últim escó es va adjudicar amb una diferència entre candidatures inferior al miler de vots o lleument superior.

Així, a Saragossa, Ciutadans va quedar a tan sols 77 vots de l'últim escó que va aconseguir el PSOE, per la qual cosa el vot CERA podria provocar que la formació taronja l'acabés arrabassant als socialistes.

A Àlaba, el PP necessitaria 384 paperetes per recuperar l'escó del seu sotssecretari d'Organització, Javier Maroto, que en aquests moments està en mans d'EH Bildu, i a Huelva, Vox podria guanyar una butaca més al Congrés, i arribar als 25, si aconsegueix 330 paperetes més que Unides Podem.

A Navarra, els independentistes bascos haurien d'obtenir 408 vots més per quedar-se la butaca que el diumenge es va adjudicar al PSOE PSOE, mentre que a Palència els socialistes haurien de sumar 444 vots més per amarrar l'escó del partit que lidera Albert Rivera. A l'inrevés passaria a Balears, on Ciutadans podria prendre al PSOE el seu escó en cas de reunir 692 vots més.

El cas de Girona

A la demarcació de Girona, la confluència catalana de Podem, En Comú, podria obtenir l'escó d'Esquerra Republicana (ERC), que ara té 15 butaques a la cambra baixa, ja que a tots dos partits només els separen 939 sufragis. Finalment, poc més de mil vots, en concret 1.017, permetrien als socialistes robar un escó als populars a la província de Salamanca, i 1.078 sufragis els servirien per fer el mateix a Melilla.