05 de maig de 2019
05.05.2019
Regió7

La ministra de Justícia abandona un acte a Mauthausen perquè s'hi cita Raül Romeva com a «pres polític»

Una cinquantena d'alumnes d'instituts de Manresa que eren a la cerimònia han estat testimonis de la plantada de Delgado

05.05.2019 | 13:40
La ministra Delgado, a l'homenatge d'aquest diumenge a Mauthausen

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha abandonat aquest diumenge a Mauthausen un homenatge de la Generalitat als deportats republicans durant el nazisme en protesta, ha dit, per les expressions usades en la cerimònia per part del Govern i que ha titllat d'"excloents". En concret, el què ha molestat Delgado és que en l'acte, la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, ha qualificat de "pres polític" Raül Romeva. A l'acte també hi assistien una cinquantena d'estudiants d'instituts de Manresa, en el marc d'un viatge que es fa anualment per conèixer els camps d'extermini.

La Generalitat va instal·lar a Mauthausen una placa el 2017 a les víctimes del nazisme i avui s'hi feia un homenatge en record als prop de 9.500 deportats espanyols pel nazisme. Delgado era entre el públic acompanyada d'una petita delegació i d'una bandera espanyola, segons han explicat a Regió7 testimonis presents a la cerimònia, i posteriorment ha participat en altres ofrenes. Tot, remarquen, ha passat sense generar gaire enrenou ni tensió.

En un moment de l'acte, la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, ha recordat que la placa d'homenatge del govern català als deportats va ser inaugurada per l'aleshores conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, un dels jutjats acusats de diferents delictes en relació amb l'organització del referèndum d'independència del 2017. Domènech ha remarcat que la placa va ser instal·lada en aquell punt fa més de 700 dies i que, d'aquests, Romeva n'ha passat més de 400 a la presó.

Delgado i la delegació espanyola s'ha molestat per les paraules de Domènech i han decidit marxar del lloc, enduent-se amb ells la bandera. Apartats uns metres, la ministra i la responsable de protocol han mostrat el seu malestar. I ja atenent la premsa, ha dit justificat la marxa al·legant que les víctimes espanyoles del nazisme ho van ser per les seves idees de llibertat i democràcia, uns valors comuns a tots ells més enllà de la seva procedència. "Ha de prevaler que els nostres compatriotes, tots ells, de qualsevol regió, de qualsevol comunitat autònoma, van compartir aquells valors que avui volem homenatjar, dignificar i respectar", ha subratllat. Per això, ha assegurat: "Qualsevol actitud d'exclusió contravé allò que aquí es va forjar, que va ser la solidaritat entre demòcrates".

La titular de Justícia ha recordat a més que el judici que se celebra contra exresponsables de la Generalitat compta amb totes les garanties i es realitza amb total transparència. "S'està celebrant un judici amb totes les garanties perquè tenim un sistema democràtic i un sistema judicial transparent, garantista, que representa els estàndards més alts de justícia al món", ha afirmat.

Pocs minuts després d'abandonar l'acte davant la placa catalana la ministra ha dipositat un ram de flors davant una altra placa de record als espanyols que van morir a Mauthausen. "Això és per tots els espanyols", ha dit Delgado, que ha tornat després a la placa de la Generalitat per dipositar un ram de flors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit