La secció quarta de la sala del contenciós del Tribunal Suprem (TS) es reunirà avui per decidir si l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí poden presentar-se a les eleccions al Parlament Europeu del pròxim 26 de maig.

Fonts del Suprem van indicar que la sala es reunirà a partir del migdia per decidir sobre el recurs presentat pels polítics contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'excloure els tres polítics catalans de la llista.

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, juntament amb el 9 i el 21, van decidir traslladar al Tribunal Suprem el recurs presentat per la candidatura Lliures per Europa (Junts) contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'excloure l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de les llistes per a les eleccions europees el proper 26 de maig.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), els tres jutjats entenen que el Tribunal Suprem ha de pronunciar-se, ja que el recurs planteja qüestions que afecten «tant la inelegibilitat dels candidats com la proclamació de les candidatures».

En la seva opinió, aquests assumptes «es troben tan íntimament relacionats que ha de ser el Tribunal Suprem qui estableixi el criteri jurídic que els resolgui».

Per tant, i «amb la finalitat d'evitar possibles resolucions contradictòries», els tres tribunals del contenciós administratiu han decidit elevar les actuacions a la sala tercera contenciosa administrativa del Tribunal Suprem en estar coneixent el mateix recurs.

La decisió de la Fiscalia

La Fiscalia de Madrid es va mostrar ahir a favor que s'estimi el recurs de Junts en considerar que la decisió de la JEC «no és ajustada a dret, quan vulnera el dret fonamental de sufragi passiu» de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Al llarg de nou folis, el fiscal recolza en el vot particular discrepant que acompanyava la resolució de l'organisme supervisor, emès per quatre membres, en el qual es considerava que la JEC havia d'haver apostat per una interpretació més favorable de l'ordenament jurídic i fer prevaldre el dret a la participació política.

Segons la resolució de la JEC, adoptada el 29 d'abril, els tres polítics catalans no poden ser electors i tampoc «elegibles» perquè no figuren adequadament en el cens electoral espanyol. Explica l'acord que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí apareixen com a residents a Espanya malgrat que «és notori» que no es troben en els seus municipis actualment, sinó que «des de fa dos anys estan fora del territori nacional per evadir-se de l'acció de la justícia espanyola».

Exercir d'eurodiputat

Per la seva banda, Carles Puigdemont va assegurar ahir que el seu objectiu segueix sent poder concórrer a les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig com a cap de llista de JxCAT i obtenir escó, i que seguirà fent campanya independentment de quina sigui la decisió final sobre el seu recurs a la decisió de la JEC d'excloure'l.

«No ens apartaran de la campanya, ni ens apartaran de la política», va declarar en una roda de premsa a Brussel·les, poc abans que es conegués que el jutjat que examinava el recurs ha elevat l'assumpte al Tribunal Suprem.

«Em comprometo a exercir d'eurodiputat i espero el compromís amb el respecte a les decisions dels ciutadans i l'estat de dret, estic convençut que l'Estat espanyol no creuarà aquesta línia vermella», va afegir després.

Puigdemont va criticar amb fermesa l'actuació de la JEC perquè creu que ha estat una decisió per «privar del seu dret els votants», que «impactarà» en l'esdevenir de les eleccions europees i tindrà un cost per a la seva estratègia de campanya.

També va deixar clar que esgotaran totes les vies judicials per superar el veto, inclòs intentar recórrer als tribunals europeus si els espanyols no els donen la raó.