La negociació més immediata que iniciaran el PSOE i Unidas Podemos en els pròxims dies passa per la constitució de la mesa del Congrés dels Diputats, que es votarà el 21 de maig, van remarcar fonts del Govern en funcions després de la reunió entre el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias. Aquestes converses entorn de la composició de la mesa del Congrés les lideraran les respectives números dos dels dos partits, Adriana Lastra (PSOE) i Irene Montero (Podemos).

Les quatre formacions que van aconseguir més representació en les generals del 28 d'abril, PSOE, PP, Ciutadans i Unidas Podemos, tenen assegurats amb els seus escons dos llocs cadascuna a la mesa del Congrés, tret que hi hagi pactes d'exclusió. La presidència de la mesa, per tant, decantarà la majoria de la cambra i fonts socialistes van avançar a Europa Press que no pensen renunciar a aquesta figura, argumentant que sempre, amb l'única excepció de la breu legislatura del 2016, el partit del Govern és el que presideix la cambra. Més plausible seria, reconeixen, que Unidas Podemos pogués tenir la vicepresidència primera del Congrés.

Des de la Moncloa ahir subratllaven la importància que la composició de la mesa del Congrés reflecteixi una majoria que «garanteixi la viabilitat d'un projecte progressista». En tot cas, després de la reunió d'aquest dimarts entre Sánchez i Iglesias, cap de les dues parts va parlar del Govern de coalició que exigeix Unidas Podemos. Ni tan sols el líder dels morats s'hi va referir en la roda de premsa que va oferir, excepte per respondre, a preguntes de la premsa, que en aquesta qüestió les posicions dels uns i els altres eren «conegudes».

Des del palau de la Moncloa es va voler destacar la col·laboració assajada entre el PSOE i Podem en aquests deu mesos de legislatura i es va apostar per continuar treballant per aquest mateix camí donant un «nou impuls» a aquesta col·laboració. Per a l'Executiu, la trobada amb Iglesias va ser «molt positiva i constructiva» i no es preveu que finalment no s'aconsegueixi un acord de col·laboració amb Podemos per a aquesta pròxima legislatura, tenint en compte les millores per a la ciutadania que aquesta cooperació en aquests 10 mesos de legislatura ha aportat.