L'advocada Mercè Torras va ser testimoni de l'actuació policial a l'Ajuntament de Fonollosa l'1-O, que aquest dimarts, davant del Tribunal Suprem, ha titllat de "desproporcionada i violenta". La lletrada era al consistori per assessorar als votants, igual que els altres quatre advocats bagencs que avui han declarat a Madrid citats per la defensa dels líders independentistes jutjats. Ha destacat, també, la detenció d'un dels manifestants. "El noi emmanillat estava exposat davant de tots els manifestants com un trofeu", ha dit.

Torras ha explicat que "al principi de la jornada hi havia uns 60 veïns davant l'Ajuntament, la majoria eren gent gran que sortien de missa. Va aparèixer la Guàrdia Civil i entre que va arribar el primer agent i la primera càrrega no van passar ni dos minuts. Els concentrats llavors eren uns 20. En poc més d'un minut van treure tothom. El desallotjament va ser desproporcionat i violent. Hi va haver diferents lesionats". El seu marit també va ser desallotjat "entre 4 agents i li van doblar el canell", ha afegit, i ella va ser "expulsada a empentes".

L'advocada ha recordat que "després d'aquest minut de la càrrega, els agents van forçar la porta i van entrar a dins (l'Ajuntament). Van requisar material electoral. La urna no hi era i van pujar a les dependències municipals. Van rebentar totes les portes i des de baix se sentien cops, com explosions". Això va durar uns 15 minuts, ha concretat.

Mentre això passava van immobilitzar una persona a terra. El van esposar amb les manilles al darrere i el van traslladar en un lloc a la vista de tothom. Quan el cap de l'operatiu va sortir de l'Ajuntament i ho va veure, va ordenar que li retiressin les esposes. Actualment, aquests tres agents estan investigats per una detenció il·legal. Segons ha dit, "el van exposar com un trofeu".

A preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, l'advocada bagenca ha relatat que en cap moment la Guàrdia Civil va realitzar cap avís previ abans de la càrrega. "Donada la desproporció de 20 contra 70 era impossible realitzar cap obstrucció a la seva entrada", ha justificat