La Guàrdia Civil ha desmantellat quatre grups organitzats dedicats a retenir i traslladar menors immigrants des del Marroc fins a les costes espanyoles. Els arrestats convencien els menors per viatjar en pasteres i llanxes pneumàtiques sense cap seguretat. Quan arribaven al territori espanyol i ingressaven als centres d'acollida, contactaven amb ells o amb els seus familiars i pactaven un preu -d'entre 600 i 800 euros- per traslladar-los a províncies com Barcelona, Bilbao o València.

Fins que no rebien els diners, els menors eren retinguts als domicilis que tenien les organitzacions. Hi ha un total de 16 persones arrestades, totes de nacionalitat marroquina, que operaven des del Marroc i des del Campo de Gibraltar. Entre els arrestats hi ha residents a Tarragona.

La investigació es va iniciar a final del 2018, quan la Guàrdia Civil va tenir constància que 253 menors s'havien escapat al llarg de l'any d'un centre d'acollida de la província de Sevilla. D'aquesta primera organització, explica el cos policial, han estat arrestades quatre persones que presumptament recollien els menors a prop del centre. Als arrestats, residents a Sevilla i a Tarragona, se'ls imputen delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, afavoriment de la immigració il·legal, detenció il·legal i pertinença a organització criminal. El grup disposava de dos habitatges per retenir els menors fins al pagament.