El 44% dels consellers delegats de les principals empreses espa-nyoles preveu augmentar la seva plantilla entre el 6 i el 10% els propers anys. Aquesta és una de les conclusions del cinquè informe Global CEO Outlook elaborat per KPMG, per al qual s'ha entrevistat 1.300 companyies del món, entre les quals n'hi ha incloses 50 d'espanyoles. L'estudi elaborat per KPGM també fa referència a l'estratègia per millorar les capacitats digitals de les empreses i la coincidència és plena: el 86% dels primers executius espanyols fa referència a les fusions o a les adquisicions (el 84% en l'àmbit global). L'interès fonamental, estableix KPMG, se centra en la capacitat que poden aportar aquestes operacions per transformar un model de negoci amb més rapidesa que amb el creixement orgànic.

Els primers executius de les grans companyies espanyoles es mostren cauts, però, tot i això, també destaquen les previsions positives, per exemple en la millora de l'ocupació, amb una taxa superior a la dels seus homòlegs enquestats a escala global, que preveuen un creixement de l'ocupació del 36%.

Més facturació

L'augment de l'ocupació, segons l'anàlisi de KPMG, es correspondria amb l'increment previst de la facturació, que serà del 2% els propers tres anys, segons el 58% dels màxims directius espanyols. Les previsions de menys creixement el 2019 que tenen tots els organismes internacionals i la desacceleració econòmica registrada a diverses economies provoquen la cautela i un lleuger descens de la confiança dels màxims executius a escala global, en passar del 67 al 62%. En el cas de les companyies espanyoles, la taxa se situa en el 64%, en línia amb els seus homòlegs internacionals.

Hilario Albarracín, president de KPMG a Espanya, va assenyalar que «els màxims executius de les empreses estan reprogramant les seves companyies per fer front al canvi constant i crear organitzacions més àgils i resilients en el futur. En aquest escenari, la inversió en tecnologia és una condició indispensable per sobreviure a l'era digital, ja que permet transformar els models de negoci tradicionals, gestionar els riscos de forma efectiva i anticipar-se a les necessitats i les demandes dels clients».

L'informe aborda les principals preocupacions i riscos: les operacions de cada companyia, els derivats de les tecnologies disruptives, els climàtics, el proteccionisme i la ciberseguretat. La percepció en aquest cas és lleugerament diferent entre els directius d'empreses espanyoles i els seus homòlegs internacionals. Els consellers delegats de corporacions estrangeres situen en primer lloc els climàtics, seguits dels tecnològics i el proteccionisme. Els estatals col·loquen els operacionals al capdavant.

En el que avui coincideixen és en el fet que la ciberseguretat es converteix en un element clau i, tot i els atacs cada vegada més sofisticats i nombrosos, les grans companyies diuen estar preparades per afrontar-los.

Així ho declaren el 64% dels primers directius espanyols, una taxa que prèviament es va situar en el 44%. Per al 64% de les companyies estatals i el 71% de les globals, la ciberseguretat és un element estratègic i un factor d'avantatge competitiu.

Intel·ligència artificial

L'agilitat en tots els àmbits de la companyia és fonamental, segons coincideixen a assenyalar dos de cada tres enquestats per KPMG. Qui sigui massa lent per adaptar-se desapareixerà. I això no afecta només els processos, sinó el conjunt de la companyia i els qui en formen part, també els seus primers executius, els quals indiquen que la durada mitjana del seu mandat actualment s'ha reduït dels sis anys el 2013 als cinc actuals.

En això coincideixen el 62% dels màxims responsables de companyies espanyoles, però la taxa en àmbit global s'eleva fins al 74%.

El futur passa per la intel·ligència artificial. Per això, el 16% dels primers executius globals i el 4% dels directius espanyols ja han implementat programes d'automatització a les companyies que dirigeixen.

Un altre 36% dels executius espanyols (i el 31% dels globals) assenyala que els estan experimentant en fase pilot, tot i que la majoria -el 60%- encara manté una aplicació limitada a la robotització.