La tensió al golf d'Oman creix. Aquest dilluns, dos vaixells petroliers han rebut l'impacte de torpedes i les tripulacions d'ambós han hagut de ser evacuades per les flames que les explosions han causat. L'agència de notícies iraniana IRNA havia informat inicialment que una de les naus s'havia enfonsat, però posteriorment un responsable del govern d'Iran ha explicat que el vaixell segueix cremant.

El grup d'Operacions Marítimes Comercials del Regne Unit (UKMTO), que forma part de la Royal Navy, ha donat la veu d'alarma en informar que s'havia produït un "incident" al golf d'Oman, prop de la costa iraniana. "Regne Unit i els seus socis estan investigant" el que ha passat, ha indicat UKMTO en un breu missatge.

Els vaixells afectats són el 'Front Altair', amb bandera de les Illes Marshall i operat per la naviliera noruega Frontline per la petroliera taiwanesa CPC, i el 'Kokuka Courageous', amb bandera de Panamà i propietat d'una empresa japonesa.

El primer dels vaixells feia el trajecte de Qatar a Taiwan i quan es trobava a 25 milles del port iranià de Jask, davant les costes de l'emirat de Fujairah, s'ha detectat un incendi a bord. Segons el diari especialitzat en temes naviliers 'Tradewinds', l'embarcació ha rebut l'impacte d'un torpede. El petrolier portava 75.000 tones de nafta i s'ha incendiat. Els seus 23 tripulants han estat evacuats a un vaixell proper.

La segona nau navegava des d'un port saudita cap a Singapur quan ha patit un altre incendi, a unes 28 milles de Jask. Els 21 tripulants també han estat evacuats i un d'ells ha petit ferides lleus. "El 'Kokuka Courageous' segueix a la zona i no hi ha perill que s'enfonsi", ha dit el portaveu de l'empresa propietària del vaixell, afirmant que "el carregament de metanol està intacte".

L'Armada dels Estats Units ha assistit als dos vaixells petroliers. "Hem rebut dues trucades de socors a les 6.12 (hora local) i una altra a les 7.00", ha dit Joshua Frey, de la Cinquena Flota nord-americana, amb base a Bahrain.

Aràbia Saudita acusa l'Iran

La Unió dels Emirats Àrabs Units (EAU) va denunciar el mes passat que quatre vaixells mercants havien estat objecte de "sabotatges" prop de les seves aigües territorials, al golf d'Oman. Posteriorment, va assenyalar com a possible causa atacs amb torpedes. Aràbia Saudita va acusar l'Iran, que ha negat qualsevol implicació en aquests successos.

La tensió s'ha tornat a disparar a la regió coincidint amb el primer aniversari de la ruptura de l'acord nuclear amb l'Iran per part dels Estats Units, amenaçant la seguretat de navegació a l'estret d'Ormuz, una de les rutes comercials més importants del món, ja que comunica el golf Pèrsic amb l'oceà Índic.