Els Bombers van aconseguir contenir l'avanç de l'incendi de la Ribera d'Ebre el dia més crític per la calor extrema, que va afectar sobre el terreny cinc agents, dos dels quals van haver de ser evacuats en helicòpter, encara que no estan greus. Segons va informar el conseller d'Interior, Miquel Buch, malgrat que al llarg del dia el foc es va revifar en una vintena de focus a causa de les altes temperatures, el perímetre de l'incendi no va avançar, de manera que l'àrea d'afectació es va mantenir respecte a les 6.500 hectàrees assolides fins dijous.

L'inspector dels Bombers David Borrell va destacar que es van aconseguir aguantar els rebrots provocats per la calor perquè l'incendi no creixés en la seva extensió, però va advertir que avui la situació també serà complexa, perquè es mantindran unes situacions atmosfèriques semblants a les d'ahir, amb una temperatura superior als 40 graus i una humitat relativa per sota del 13%, cosa que dificulta les tasques d'extinció.

De fet, les altes temperatures van provocar al llarg del dia que es produïssin tres petits incendis, a Montmell (Baix Penedès), Rocallaura (Urgell) i els Plans de Sió (Segarra), si bé els Bombers els van poder tallar i ahir al vespre ja estaven en fase de control.

En un dia de temperatures extremes, cinc agents dels Bombers sobre el terreny van requerir assistència sanitària per un cop de calor, dos dels quals van haver de ser evacuats en helicòpter a l'hospital de Mora d'Ebre, on seguien ingressats en estat menys greu. D'altra banda, els responsables de les explotacions ramaderes que han estat evacuades a la zona afectada per l'incendi van poder acudir ahir a les seves finques per alimentar els animals.

El dia havia començat a la Ribera d'Ebre amb un missatge d'alerta per part del president de la Generalitat, Quim Torra, que va demanar que s'extremés la prudència i la prevenció, ja que ahir era un dia «extrem, el més crític de l'onada de calor» i s'estaven enfrontant a un incendi com no passava «des de fa molts anys». Torra va demanar «sentit comú» i comprensió.

La jutgessa ordena investigar

Paral·lelament, la jutgessa de Falset (Priorat) va encarregar als Mossos d'Esquadra investigar les causes de l'incendi, sense que de moment hi hagi cap persona imputada per provocar-lo.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutjat de Falset ha obert diligències prèvies per aclarir les causes de l'incendi, després de rebre una informació inicial del cos d'Agents Rurals i dels mateixos Mossos d'Esquadra. La principal hipòtesi amb què treballaven ahir els Agents Rurals és que l'incendi va començar a causa d'una gestió deficient dels fems emmagatzemats en una granja de pollastres.