Milers de manifestants van protestar ahir al costat del Parlament Europeu, a Estrasburg, per l'absència de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín a la sessió constituent de la legislatura.

La concentració, organitzada pel Consell per la República catalana amb el lema «Omplim Estrasburg», va reunir a pocs metres del Parlament Europeu més de 8.000 persones, segons van indicar a Efe fonts policials, i 10.000 segons els organitzadors, entre fortes mesures de seguretat i amb el tramvia paralitzat per l'acte.

Puigdemont i Comín, que van ser elegits com a candidats de JxCat a les eleccions europees, no van recollir l'acta d'eurodiputats a Madrid per por de ser detinguts, mentre que Junqueras, electe per ERC, és en presó preventiva i tampoc no va poder acreditar-se per decisió del Tribunal Suprem.

La incertesa sobre l'aparició o no de Puigdemont va ser el comentari comú entre els assistents, arribats de Catalunya en 80 autobusos, dos vols xàrter, altres vols a aeroports pròxims a Estrasburg i vehicles privats.

«Jo prefereixo que no vingui per si el detenen», va declarar a Efe, temorosa, una membre de l'Assemblea Nacional Catalana, organització que donava suport a l'acte amb la seva presidenta, Elisenda Paluzie, al capdavant.

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, va arribar al punt on tenia lloc la concentració procedent de la ciutat alemanya de Kehl per anunciar que l'expresident es quedaria allà, per no ser detingut, i es dirigiria als assistents per vídeo. «No hi ha garantia que no hi hagi una mesura administrativa i el portin directament a territori espanyol», va dir Boye entre els xiulets dels assistents.

Dues hores després, van aparèixer a la pantalla Comín i Puigdemont, que van fer discursos per vídeo al costat del pont d'Europa que uneix Kehl i Estrasburg, a través del Rin, en territori alemany. També va intervenir-hi per videoconferència el president de la Generalitat, Quim Torra, que va demanar al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que «respecti els drets del poble català, perquè això és respectar la democràcia a Europa».

D'altra banda, la diputada i regidora a Barcelona de Junts per Catalunya Elsa Artadi va explicar a Efe que va viatjar a la ciutat francesa «per defensar la democràcia, perquè la democràcia està trencada a Europa si a Puigdemont, Junqueras i Comín no se'ls permet ser parlamentaris».

Per l'escenari de la concentració independentista van desfilar cantants, actors i activistes. Un dels més aplaudits va ser l'exdiputat basc Gorka Knörr, que va cantar L'Estaca, de Lluís Llach. També hi va haver parlamentaris europeus que van solidaritzar-se amb Puigdemont, com ara Izaskun Bilbao (PNB), Pernando Barrena (Bildu), el nacionalista escocès Christian Allard i els ecologistes francesos Gerard Onesta i Jose Bové. L'europarlamentari irlandès del Sinn Feinn Matt Carthy, la portuguesa del Bloco d'Esquerra Marisa Matias, l'exdiputat eslovè Ivo Vajgl, i diversos nacionalistes flamencs també van pujar a l'escenari.

En les més de quatre hores que va durar l'acte, van emetre's vídeos sobre el procés sobiranista, durant els quals les imatges de Puigdemont eren aplaudides i, les dels reis d'Espanya, escridassades. Els manifestants cridaven «Puigdemont, el nostre president» i consignes que recordaven els 2,3 milions de vots rebuts per les candidatures independentistes.