La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha multat amb 3.000 euros Carles Puigdemont, Toni Comín i la coalició electoral Lliures per Europa perquè creu que van actuar «amb mala fe processal i temeritat» en presentar unes mesures cautelaríssimes en què demanaven que una reunió de la Junta Electoral Central (JEC) fos pública.

En aquesta trobada s'havia de procedir al recompte dels vots, la distribució d'escons i la proclamació dels electes dels comicis al Parlament Europeu. La sala tercera va rebutjar la petició i va acordar obrir una peça separada per imposar una multa. El fiscal, el lletrat de les Corts i el de la JEC s'han mostrat favorables a la sanció. El tribunal recorda que la JEC actua d'acord amb la llei electoral, sobre la qual no hi ha hagut modificacions essencials en 35 anys.

A més, el Suprem creu que és «contrari» a la bona fe processal que la sol·licitud dels advocats de Puigdemont perquè la reunió de la JEC del dia 13 fos pública no es presentés fins al dia 12 de juny a les 19.09 hores, tenint en compte que la Junta Electoral ja els havia denegat la petició el dia 10.

«És evident que hi ha mala fe i temeritat en la presentació de la sol·licitud de mesures cautelaríssimes escasses hores abans de la celebració d'un acte de la JEC notificat amb més de 48 hores d'antelació», s'afegeix en la interlocutòria.

Davant de la negativa de la JEC, els dos eurodiputats van recórrer al Suprem i van demanar que fallés d'urgència contra la decisió de la junta. El Suprem, però, no només va fallar el mateix dia 13 denegant les mesures cautelaríssimes, sinó que també va acordar obrir una peça separada per multar-los. De fet, en la interlocutòria feta pública ahir, els magistrats de la sala contenciosa administrativa es queixen de l'actitud de Puigdemont i Comín per «dificultar» la decisió de la sala amb l'«urgència» demanada.