El Govern del Regne Unit s'està plantejant recuperar les sancions contra l'Iran que van ser retirades per virtut de l'acord nuclear signat el 2015, en resposta a la captura del petrolier britànic Stena Impero a l'estret d'Ormuz per part de la República Islàmica, segons ha avançat The Telegraph.

El diari britànic apunta que el ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt, anunciarà un paquet de mesures punitives contra l'Iran, tant diplomàtiques com econòmiques. En un pas més, fins i tot podria demanar a l'ONU i la UE que reactivin les seves sancions contra l'Iran, que també van ser retirades per l'acord nuclear, d'acord amb The Telegraph.

«Considerarem una sèrie d'opcions», va dir ahir el ministre de Defensa, Tobias Ellwood, preguntat sobre la reactivació de les sancions contra l'Iran a Sky News. «Parlarem amb els nostres col·legues i els nostres socis internacionals per veure què es pot fer», va afegir.

Regne Unit és un dels signants de l'acord nuclear aconseguit el 2015 per les principals potències mundials i l'Iran, amb el qual el país asiàtic es compromet a limitar el desenvolupament militar de la seva indústria atòmica a canvi de la retirada progressiva de les sancions internacionals.

Estats Units va abandonar l'acord nuclear al·legant un suposat incompliment per part de l'Iran. Els altres signants --el Regne Unit, França, Alemanya, Rússia i Xina-- es van comprometre a mantenir-lo viu, si bé la recuperació de les sancions britàniques podria posar en perill aquest objectiu.

Ellwood va subratllar que ara mateix «el més important» és aconseguir una solució per a l'Stena Impero, així com «garantir que altres vaixells de bandera britànica operen de forma segura a aquestes aigües per després mirar el quadre complet», en al·lusió a la situació al golf Pèrsic.

Regne Unit ja ha enviat una carta al secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, i al Consell de Seguretat de l'ONU en què informa sobre la captura de l'Stena Impero, en assegurar que es tracta d'«una interferència il·legal» per part de les autoritats iranianes.

L'Executiu de Theresa May ha assegurat que la seva prioritat és «reduir la tensió» perquè no busca una confrontació amb l'Iran, si bé ha postil·lat que «les tensions actuals són extremadament preocupants».