El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el d'Unides Podemos, Pablo Iglesias, van exhibir ahir la seva desconfiança mútua en la primera jornada del debat d'investidura i quan els queden només dos dies per tancar un pacte abans de la votació decisiva de dijous per fer president al candidat socialista. Un debat en el qual Sánchez va assegurar que vol la coalició amb Podemos però va tornar a posar sobre la taula altres opcions com l'acord d'investidura, mentre d'altra banda va insistir a demanar a PP i Ciutadans la seva abstenció.

Iglesias li ha advertit al candidat que no pensa acceptar que el seu partit acabi sent un element «decoratiu» del pròxim Govern i ha augurat que si torna a haver-hi eleccions, Sánchez no serà mai investit.

L'acord al qual tots dos líders s'han emplaçat a arribar perquè la investidura tiri endavant amb majoria simple dijous -en la votació d'avui, que requereix majoria absoluta, és inviable- sembla encara lluny de produir-se, i ni Sánchez ni Iglesias van donar senyals en el ple que estigui havent-hi avanços. L'estancament el van confirmar tots dos partits: Unides Podemos acusa els socialistes de no voler cedir a penes competències i pretendre donar-los carteres amb poc contingut, i els socialistes asseguren que és la formació lila la que reclama massa funcions, sobretot en matèria social. Però també han volgut deixar clar, en finalitzar aquesta primera jornada de debat, que el diàleg continua i no es dóna en cap cas per tancat, perquè hi ha temps per a trobar un acord abans del dijous.

Les converses, en qualsevol cas, es van aturar amb motiu del debat que va començar amb el discurs de dues hores de Sánchez en el qual va exposar el seu programa, no va citar la qüestió catalana -la més espinosa en la seva relació amb Podemos- i va enviar els seus intencionats missatges, primer al seu soci preferent i després a populars i Ciutadans.

Sobre Catalunya, es va limitar a assegurar que «Espanya no es divideix en disset comunitats autònomes i dues ciutats autònomes; s'uneix en la diversitat des de les comunitats i ciutats autònomes. És l'Espanya en la que creiem. I estic segur que el nostre millor moment no ha passat, està per arribar», va dir.

En la seva primera intervenció, Sánchez va reconèixer la dificultat de les negociacions però va sentenciar: «Res que valgui la pena és fàcil, i el que tenim per davant mereix molt la pena». Va admetre també les diferències que hi ha entre tots dos, però va advertir que tant ells com Podemos tenen sobre seu la «mirada esperançada de milions de compatriotes» que volen que s'entenguin i portin endavant la «promesa de l'esquerra».

«Un simple decorat»

En el seu torn, Pablo Iglesias va respondre amb duresa a Pedro Sánchez. Li va retreure, per començar, que vulgui reformar la Constitució per evitar el bloqueig d'una investidura, perquè el que ha de fer és negociar, i li va criticar que insisteixi a dirigir-se a PP i Ciutadans per reclamar la seva abstenció. Després el va advertir que no pensa consentir que Podem es converteixi en un «mer decorat» al Govern i fins i tot el va reptar a dir davant l'hemicicle què és el que el PSOE ha ofert a la formació lila. «Som una força política modesta, jove, però no ens deixarem trepitjar ni humiliar per ningú», va dir el líder del partit morat.

Així, Iglesias va revelar que el PSOE s'ha negat al fet que membres de la seva formació assumeixin competències d'Hisenda, de Treball, d'Igualtat, de Ciència o de Transició Ecològica en un futur govern liderat per Pedro Sánchez. Això, va dir, després que el PSOE comencés per dir que Unides Podem no ocuparia cap ministeri dels considerats «d'Estat» -Exteriors, Interior, Justícia o Defensa- i que no acceptaria incloure gent de Podemos en equips liderats per socialistes.

Pedro Sánchez va negar la major i va assegurar que l'oferta dels socialistes és «generosa" i en cap cas pretén que Podem estigui de forma decorativa. Però també va replicar durament Podemos: Va recalcar que com a candidat a la investidura ha de «salvaguardar l'interès general», i va emplaçar Iglesias a «assumir també la seva responsabilitat» en el procés de negociacions.

Sánchez, d'altra banda, va assegurar a Iglesias que no pretén negociar ni pactar res amb PP i Ciutadans encara que els demani la seva abstenció, perquè només els reclama que assumeixin la seva responsabilitat i no deixin el país sense alternativa. A més va insistir que si no tira endavant la seva investidura no serà responsabilitat de l'un o l'altre grup sinó «dels 350 diputats del Congrés».