Milers de viatgers es van veure afectats per la segona i última jornada de vaga del personal de terra d'Iberia a l'aeroport de Barcelona-el Prat, que només ahir va provocar més de vuitanta cancel·lacions i retards generalitzats.

El dia es va iniciar amb la ressaca de la difícil jornada de dissabte, quan les fortes pluges van comportar la suspensió de mig centenar de vols, cosa que va agreujar la situació de l'aeroport, ja complicada per l'aturada dels treballadors d'Iberia, que va comportar 62 cancel·lacions.

Per a ahir estava prevista la suspensió de 73 de vols de Vueling, als quals se'n van sumar vuit més anunciats per British Airways.

Així, durant el cap de setmana al Prat es van anul·lar 143 vols a causa de la vaga i 46 a causa de les intenses tempestes, que van arribar a paralitzar totalment l'activitat de l'aeroport durant quaranta minuts i van impedir qualsevol operació d'aterratge i enlairament.

La majoria de passatgers ja havien estat informats prèviament de la cancel·lació dels seus vols, cosa que va evitar que anessin a l'aeroport per a res, però molts altres van conèixer la notícia allà i van haver d'esperar durant hores per ser recol·locats a altres avions.

Les oficines d'atenció al viatger de les aerolínies, en especial la de Vueling, que va veure com 15.600 dels seus passatgers amb origen o destinació a Barcelona tenien afectats els seus vols, van registrar llargues cues durant tot el cap de setmana, en què els retards van ser generalitzats i van superar a vegades les vuit hores.

Ball de xifres

Iberia va xifrar ahir en el 14,79% el seguiment de la vaga, mentre que el comitè d'empresa el va situar en el 80%.

El portaveu de la UGT Iberia Barcelona, Omar Minguillón, va assenyalar no «entendre» que la direcció d'Iberia i AENA «facin un ball de xifres molt inferior» del seguiment i que «intentin culpabilitzar les pluges» de les incidències causades, «quan van ser només mitja hora» de precipitacions.

«Entenem que si és així les infraestructures (de l'aeroport del Prat) tenen un greu problema, si en només mitja hora hi ha aquest bloqueig», va afegir.