La consellera de Salut, Alba Vergés, vol que l'Estat elimini el reclam de marca dels paquets de tabac i així ho plantegen en les reunions tècniques de salut pública, segons va afirmar en una entrevista a l'ACN ahir.

Els anomenats paquets neutres, amb un color estàndard i amb els missatges i fotografies d'advertència dels perills de fumar que ocupen més superfície, esborren qualsevol reclam o estratègia de màrqueting de la indústria tabaquera, tot i mantenir una referència a la marca amb una presència petita i sempre amb la mateixa tipografia. La mesura ja s'ha introduït en països com Austràlia, Regne Unit, Irlanda i França, una mesura a la qual es van oposar altres països europeus, entre els quals Espanya. «La indústria al final s'ha d'adaptar a aquelles normes que ens dotem entre tots amb criteris de salut pública», va apuntar Vergés.

El departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens. El 25,6% de la població catalana fumava el 2018, mentre que el 2017 ho feia el 24%, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l'any passat, que també mostren que el consum de tabac és superior en grups d'edat més joves.

Més enllà de les mesures que s'implantaran a Catalunya, la consellera també vol plantejar altres iniciatives que són competència de l'Estat. «Allà on nosaltres tenim incidència i veu, també plantejarem paquets de tabac neutres, sense la marca. Ho hem d'anar dient encara que no sigui inicialment competència nostra», va assenyalar Vergés a l'ACN.

La nova llei d'addiccions, que el Govern preveu enllestir en un any, vol prohibir fumar dins dels vehicles privats, en instal·lacions esportives a l'aire lliure i a l'exterior de les parades de transport públic.