30 de juliol de 2019
30.07.2019

Imputen el BBVA per contractar Villarejo per fer feines d'espionatge

El magistrat acusa el banc com a persona jurídica dels delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció

29.07.2019 | 23:33
El president del BBVA, Carlos Torres

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón va acordar imputar com a persona jurídica el BBVA pels presumptes delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció en els negocis relacionats amb una operació d'espionatge encarregada el 2004 al comissari jubilat José Manuel Villarejo. Així, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 va acceptar la petició feta per la Fiscalia Anticorrupció d'investigar si el banc hauria encarregat a Cenyt, grup empresarial del comissari, serveis d'espionatge a diferents persones.

Aquesta investigació s'emmarca en la novena peça del cas Tàndem, relativa als treballs exercits pel policia, que es troba en presó preventiva des del novembre del 2017, durant 13 anys a canvi d'una quantitat estimada en uns 10 milions d'euros.

El jutge García Castellón va acordar en una interlocutòria requerir el BBVA que designi la persona que a partir d'ara el representarà davant l'Audiència Nacional. D'aquesta manera, el magistrat va rebutjar la petició de l'entitat financera de personar-se a la causa com a perjudicada, d'acord amb l'article 31 bis del Codi penal, que permet traslladar a la persona jurídica la responsabilitat penal pels delictes comesos per les persones físiques.

L'instructor va acceptar aquesta petició després d'estudiar l'informe presentat per la Fiscalia Anticorrupció dimecres passat, en el qual va sol·licitar la imputació del banc com a persona jurídica, per haver presumptament contractat l'excomissari quan encara era policia en actiu.

Així mateix, el ministeri públic també va rebutjar en el seu escrit la possibilitat que l'entitat financera es personés en el cas com a perjudicada.

Segons Anticorrupció, el BBVA dirigit per Francisco González va contractar l'entramat empresarial del comissari jubilat José Manuel Villarejo per al desenvolupament de serveis d'intel·ligència, «de naturalesa patrimonial i caràcter il·lícit», a més de seguiments personals i accés a comunicacions o documentació bancària que, segons el seu parer, van suposar «múltiples» vulneracions de drets fonamentals de diverses persones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook