30 de juliol de 2019
30.07.2019
Regió7

Johnson llançarà la campanya de propaganda més gran des de la Segona Guerra Mundial

El primer ministre és esbroncat en la seva arribada a Edimburg

29.07.2019 | 23:32
Boris Johnson i Nicola Sturgeon, ahir a Edimburg

El primer ministre britànic, Boris Johnson, llançarà la campanya de propaganda governamental més gran des de la Segona Guerra Mundial per informar la ciutadania del seu pla per treure el Regne Unit de la Unió Europea el proper 31 d'octubre, segons informava ahir The Daily Telegraph.

Johnson ha promès que el Brexit tindrà lloc en la data prevista, hi hagi o no acord pel mig. Amb aquest compromís sobre la taula, l'exministre d'Exteriors va ser triat la setmana passada pels seus companys 'tories' com a nou cap de Govern en substitució de Theresa May.

El nou executiu destinarà en els propers tres mesos uns 100 milions de lliures (més de 110 milions d'euros) en una bateria d'anuncis, principal eix d'una campanya que han avançat al Telegraph fonts del Govern. Serà una ofensiva sense precedents en les últimes dècades i tindrà presència a la ràdio, la televisió i la cartelleria exterior.

El ministre d'Hisenda, Sajid Javid, va reconèixer en un article a The Sunday Telegraph que el Govern llançarà «les campanyes d'informació pública més grans de la història» per preparar ciutadans i empreses per a una sortida abrupta de la UE. Les autoritats europees ja han deixat clar que no renegociaran l'actual acord.

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que precisament ahir va mantenir una reunió amb Johnson, ha descrit la imminent campanya propagandística com «una vergonyosa pèrdua de diners». Johnson va ser esbroncat ahir a la seva arribada a Edimburg per reunir-se amb Sturgeon. El 'premier' va rebre esbroncades i crits mentre pujava les escales per ser rebut per Sturgeon i posar per les fotos, en una mostra del rebuig entre els presents als seus plans per a portar endavant en Brexit. Sturgeon va criticar que els plans perquè el Regne Unit abandoni la Unió Europea danyaran l'economia d'Escòcia, on la majoria de la població va votar a favor de romandre en el bloc. Hores abans, Johnson havia revelat que vol aconseguir un «acord de lliure comerç» amb la UE com a part de les noves relacions entre Londres i Brussel·les una vegada materialitzat el Brexit.

Johnson va insistir des de la localitat escocesa de Faslane que «l'acord de retirada està mort», però que «hi ha marge per a un nou acord» que exclogui el 'backstop'. El principal escull perquè el Parlament britànic doni llum verd a l'acord del Brexit negociat per Theresa May és el mecanisme ideat per les parts per evitar una 'frontera dura' a l'Úlster.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook