El Govern de les Filipines va declarar ahir una epidèmia de dengue arreu del país després de la mort de 620 persones a causa de la malaltia el 2019, en què s'han registrat més més de 146.060 casos.

El ministre de Sanitat filipí, Francisco Duque, va ressaltar que el nombre de casos registrat entre el gener i el juliol d'enguany suposa un increment del 98% respecte al mateix període de l'any passat, segons dades publicades pel ministeri en la seva pàgina a Facebook .

Així, Duque va detallar que la província més afectada és Visayas Occidentals, seguida de Calabarzon, la península de Zamboanga, Mindanao Nord i Soccsksargen, tal com va recollir el diari filipí Inquirer.

«És important que es declari una epidèmia nacional en aquestes zones per identificar on és necessària una resposta localitzada i permetre a les unitats del govern local usar els fons de resposta ràpida», va explicar Duque.

L'anunci de Duque ha arribat tot just tres setmanes després que el ministeri de Sanitat emetés un avís pel dengue a causa del dràstic increment del nombre de casos.

El dengue és una infecció vírica transmesa per la picada de les femelles infectades de mosquits del gènere Aedes, segons recull l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en la seva pàgina web. L'organisme destaca que, si bé no hi ha tractament específic per al dengue, «la detecció oportuna i l'accés a l'assistència mèdica adequada disminueixen les taxes de mortalitat per sota de l'1%».