El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va adreçar-se ahir al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per tornar-li a demanar una reunió.

Després que la setmana passada l'executiu desestimés la petició de Cuixart perquè se l'inclogués en la ronda de contactes per a la investidura reiterant que el diàleg «només pot ser dins de la Constitució», el president de l'entitat diu a Sánchez que encara estan a temps d'una trobada perquè «sempre és un bon moment per al diàleg» i es nega a rebutjar «cap oportunitat».

En una carta publicada a eldiario.es, Cuixart insisteix que Sánchez pugui conèixer «de primera mà» els motius que porten a que «un pare de família i empresari, president de la principal entitat cultural de l'Estat, a afirmar que la seva prioritat no és sortir de la presó, sinó la resolució del conflicte polític». A més, afirma que el diàleg s'ha de produir sense «renúncies prèvies de ningú».

D'altra banda, el president d'Òmnium Cultural recorda que, a banda de mantenir la petició de reunió, també mantenen la certesa de lema «Ho tornarem a fer», que va entonar davant el Tribunal Suprem en el judici pel procés independentista. «No tingui cap dubte que, humilment però per dignitat i per responsabilitat, mantenim tant la nostra petició de reunió com la certesa que 'ho tornarem a fer', que continuarem exercint drets i llibertats fonamentals tantes vegades com calgui», afirma Cuixart en la carta a Sánchez.

Disposats a parlar

Cuixart recorda que va demanar la setmana passada a Sánchez una reunió, en el marc de la ronda de contactes per encarar la investidura «conscient de les poques possibilitats d'èxit», però «convençut que era i continua sent una proposta raonable, lògica i normal». «Estem i estarem sempre disposats a parlar. Perquè en realitat, estic a la presó acusat d'això, d'utilitzar la paraula», assegura Cuixart.

A la carta, el president d'Òmnium assenyala que, al marge de la sentència sobre l'1-O, els catalans continuen demanant ser escoltats «de manera molt majoritària» i recorda que «no desapareixeran, al contrari».

El president d'Òmnium defensa que a la reunió li hauria agradat poder aprofundir en el missatge del «Ho tornarem a fer» com una reafirmació dels drets i llibertats més bàsics de la ciutadania.

Cuixart també afirma que li hauria agradat posar damunt la taula «l'enorme preocupació per la vida dels 121 refugiats a bord de l'Open Arms», així com pels desnonaments o la necessitat de derogar la Llei Mordassa.