12 de agost de 2019
12.08.2019

La precarietat dels joves allarga l'emancipació i retrasa la maternitat

Només el 19% dels menors de 30 anys han deixat la casa dels seus pares, segons un informe d'USO

12.08.2019 | 20:20
Una jove buscant un habitatge

La precarietat laboral dels joves està retardant almenys dos anys la maternitat i impedeix la seva emancipació, que només aconsegueix el 19% dels menors de 30 anys, un mínim històric a Espanya, al qual no ha ajudat la pujada del preu dels lloguers.

Són xifres que s'han aportat aquest dilluns amb motiu del Dia Internacional de la Joventut, en el qual diferents organitzacions han coincidit a destacar la difícil situació que viuen els joves a Espanya pels obstacles que encara troben en l'accés a l'ocupació i que aquest sigui de qualitat.

Així, l'informe 'Situació sociolaboral de la Joventut a Espanya 2018-2019' que ha presentat aquest dilluns la Unió Sindical Obrera (USO) adverteix que l'augment de la contractació no es tradueix en ocupació de qualitat, sinó que és "precari", amb el que els joves no poden emancipar-se i tenir una vida "més o menys independent".

Si bé les xifres d'ocupació juvenil han millorat lleugerament respecte a 2018, en reduir-se l'atur dels joves en gairebé 100.000 persones, el responsable del Departament Confederal de la Joventut d'USO, Pablo Trapero, ha mostrat la seva preocupació ja que la taxa d'activitat d'adults ha registrat un ascens mentre que la dels joves ha descendit un 0,43%.

A més, l'índex d'ocupació global ha augmentat un 2,38% mentre que en els joves "només" un 1,5%, i en totes les franges d'edat (que comprèn la joventut dels 16 fins als 34 anys) la taxa d'atur contínua per sobre de la general, excepte en el cas dels quals tenen entre 30 i 34 anys.

Els joves no poden emancipar-se

El sindicat ha advertit també que l'augment de la contractació no es tradueix en ocupació de qualitat, sinó que és "precari", amb el que els joves no poden emancipar-se i tenir una vida "més o menys independent".

I és que la mitjana d'emancipació entre els joves de 16 i 29 anys se situa en el 19%, un mínim històric, de fet, el lema del sindicat per a aquesta jornada és "Es busca emancipació".

Malgrat que el preu del lloguer mitjà a Espanya ha pujat i se situa ja, segons USO, en 862 euros al mes, és la modalitat per la qual més opten els joves, amb el que per a una persona assalariada de 16 i 29 anys, el lloguer suposa un 105,25% del seu salari i un 67,3% en el cas dels quals tenen entre 30 i 34 anys.

Retard de la maternitat

Aquesta situació provoca, entre altres coses, que les dones retardin més la maternitat i tinguin menys fills. Ara l'edat mitjana per a ser mare se situa en els 31 anys, enfront dels 29,30 anys de 2008 (quan va començar la crisi econòmica) i als 25,66 anys en 1984, és a dir que en 34 anys, ha augmentat gairebé en sis anys.

Les espanyoles tenen de mitjana 1,25 fills, lluny dels 2,1 que haurien de tenir perquè la piràmide poblacional fos estable i no estigués invertida com ho està des de fa quatre dècades.

Per a millorar la situació de la joventut a Espanya, que és la millor formada de la història del país, USO aposta per potenciar el contracte de formació lligat a l'últim tram dels estudis, fomentar polítiques de Garantia Juvenil, que no estiguin supeditades a fons europeus, i per un parc d'habitatges de lloguer taxat que permetin l'emancipació, entre altres mesures.

Emprendre per a tirar endavant

Són molts dels joves que decideixen emprendre per a posar en marxa els seus projectes de negoci després d'haver encadenat contractes precaris que no els permeten emancipar-se i en alguns casos sobreviure, segons ha explicat la gestora de programes d'emprenedoria d'Acció contra la Fam, Ana Alarcón, en roda de premsa.

A través del programa 'Generació IN', que es desenvolupa en set comunitats autònomes, l'ONG ajuda els joves a posar en marxa plans de negoci, adquirir competències i donar-los suport financer gràcies a aliances amb entitats de microfinançament.

"La majoria dels joves que accedeixen als programes vénen de treballar per compte d'altre i d'encadenar diferents contractes precaris i per tant ja arriben desmotivats del mercat laboral; l'esperit de 'jo vull emprendre' de manera inicial és minoritari", assegura Alarcón.

Quant a formació, "el percentatge major són joves universitaris, seguit d'estudiants de secundària i uns altres sense formació, encara que són menys".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit