El viatge que Abdelbaki es-Satty va fer a Bèlgica entre el 26 i el 28 de març del 2017 podria haver tingut un paper determinant en la preparació dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El sotsinspector que dirigeix la unitat d'informació exterior i encapçala la investigació dels atemptats en una entrevista a TV3 no descarta que la cèl·lula tingués connexions internacionals.

Aquest investigador exposa que tot i que no han pogut determinar si Es-Satty va posar-se en contacte amb algú a Bèlgica sí que han constatat que va ser a la tornada d'aquest viatge, a partir del maig, quan «tot s'accelera i pren embranzida» la preparació dels atemptats. A partir d'aquest moment «fan recerques importants, compren telèfons i targetes i el grup s'aïlla totalment de la resta de persones de Ripoll, s'hermetitza». La investigació dels atacs terroristes a Barcelona i Cambrils se centra a Bèlgica, França, Holanda, Alemanya, el Marroc i els Estats Units. L'equip d'investigadors assegura que no hi ha més implicats, ja que la trentena de persones investigades no detingudes no hi tindrien cap relació.