La Sala Segona del Tribunal Suprem del Brasil va autoritzar ahir l'extradició a Espanya de Carlos García Juliá, un dels autors de la matança dels advocats laboralistes d'Atocha del 1977, que va ser detingut el desembre del 2018 a Sao Paulo després de més de 20 anys en crida i cerca.

La decisió del Suprem sobre García Juliá, condemnat el 1980 per l'Audiència Nacional a 193 anys de presó, s'ha pres per unanimitat i segueix el criteri de la Fiscalia General brasilera, segons va informar en una nota de premsa aquest últim òrgan.

Els magistrats consideren que la petició d'extradició del Govern espanyol compleix els requisits de doble tipicitat i doble càstig i que, a més, la causa per la qual es reclama García Juliá no es refereix a crims polítics, sinó a delictes comuns.

Segons la fiscal general, Raquel Dodge, la sol·licitud d'extradició descriu adequadament els fets i no va ser presentada «amb el propòsit de fustigar o castigar l'extradit per les seves opinions polítiques».

Fugitiu des del 1994

Com a integrant del grup de terroristes d'extrema dreta que van perpetrar la matança en un despatx d'advocats de Comissions Obreres al carrer d'Atocha de Madrid, al centre de la ciutat, Carlos García Juliá va ser condemnat com a autor material de cinc assassinats, així com per tres assassinats frustrats i per tinença d'armes.

Després de cometre el crim, a l'edat de 22 anys, va passar més d'un mes amagat fins que va ser detingut al març del 1977 i, posteriorment, jutjat i condemnat. El 1991 se li va concedir la llibertat condicional i el 1994 va sol·licitar autorització judicial per sortir d'Espanya.