El president nord-americà, Donald Trump, va afirmar ahir que els Estats Units i la Xina reprendran «molt aviat» les negociacions comercials, malgrat la darrera escalada de tensió entre Washington i Pequín. Tots dos van amenaçar la setmana passada amb nous aranzels a les importacions. En declaracions als mitjans en els marges de la reunió del G7 a Biarritz, Trump va assegurar que el govern xinès ha demanat tornar a la taula. Així, Trump va mostrar-se confiat que arribaran a un acord sobre la seva relació comercial. «Començarem a parlar molt seriosament», va dir el líder nord-americà.

L'actual guerra comercial entre els EUA i la Xina és un dels riscos més grans per a l'economia mundial, segons diverses institucions internacionals com l'FMI i la UE.

Darrera escalada

Trump va anunciar divendres un augment dels aranzels a la Xina d'un 5% en plena guerra comercial i en resposta als nous gravàmens que també va imposar Pequín a béns dels Estats Units. «A partir de l'1 d'octubre, els 250.000 milions de dòlars de béns i productes procedents de la Xina que actualment estan gravats amb un 25% estaran gravats amb un 30%», va piular Trump en un extens fil a Twitter. En paral·lel, el màxim mandatari nord-americà va afegir que els 300.000 milions de dòlars restants d'importacions xineses, que estaven subjectes a aranzels del 10% a partir de l'1 de setembre, estaran gravats amb un 15%. «No necessitem la Xina i, francament, estaríem molt millor sense ella», va dir Trump, que també va ordenar a les empreses dels EUA «sortir» del país asiàtic.