El conseller de Salut i Famílies d'Andalusia, Jesús Aguirre, va confirmar ahir en seu parlamentària que la listeriosi que patia l'home de 72 anys amb càncer terminal que va morir el 23 d'agost a l'Hospital Virgen del Rocío «ha donat positiu del mateix brot que el de la carn entatxonada de Magrudis». Ahir també va confirmar-se que l'avortament d'una dona el 2 d'agost també va ser pel brot de listèria.

A aquest cas cal afegir-hi el de les dues embarassades que van avortar ahir i que estan ingressades als hospitals Virgen Macarena i Virgen del Rocío de Sevilla. Aquestes dones van admetre haver ingerit l'aliment contaminat. Dilluns també va confirmar-se un altre avortament pel brot de listèria d'una pacient que va estar ingressada al Virgen Macarena, i que va tenir lloc abans que es decretés l'alerta sanitària, mentre que ahir va confirmar-se un altre avortament a Madrid, únic cas confirmat a la regió.

204 casos a Espanya

Els casos confirmats de persones afectades pel brot de listeriosi arreu d'Espanya es manté en 204. Segons l'actualització de les dades del ministeri de Sanitat, Andalusia no ha notificat al sistema de vigilància nous casos confirmats en les últimes 24 hores, de manera que el nombre total d'afectats a la comunitat és de 197 casos, la majoria a Sevilla (162), però també a Huelva (17), Cadis (10), Granada (4) i Màlaga (4).

Pel que fa als casos en investigació, n'hi ha actualment 4 de confirmats per laboratori (un a l'Aragó, un a Castella i Lleó, un a Extremadura i una gestant de 8 setmanes a Madrid) i 3 casos confirmats per vincle epidemiològic (un a Extremadura i dos a l'Aragó).

A més, s'han notificat 66 casos probables i 58 de sospitosos a l'Aragó, Astúries, les Canàries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Extremadura, Madrid i Melilla, molts dels quals continuen en investigació pendents de resultats. De moment s'han registrat tres defuncions: dues persones majors de 70 anys amb comorbiditats greus (presència d'una o més malalties o trastorns que es mostren de forma concomitant o concurrent amb una malaltia o trastorn primaris) i una persona major de 90 anys.

Els casos de listeriosi confirmats i notificats a la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE) entre el 2015 i el 2018 van augmentar un 68,75%, de 256 a 432, segons un informe del Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE) de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), dependent del ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.