La Fiscalia de l'Audiència Nacional investiga la gestió que va fer el ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, amb el vaixell de l'ONG espanyola Open Arms, després que un advocat espanyol presentés una denúncia per «detenció il·legal» de les persones que eren a bord del vaixell.

Va ser l'advocat Fernando Pamos de la Hoz qui el passat 17 d'agost -en plena crisi de l'Open Arms- va presentar la denúncia a la Fiscalia General de l'Estat, qui, al seu torn, la va posar en coneixement de la Fiscalia de l'Audiència Nacional el dia 21, segons l'escrit del Ministeri Públic, al qual ha tingut accés Europa Press.

Atemptat contra la salut

En la seva denúncia, el lletrat Pamos de la Hoz demanava a la Fiscalia que actués «per preservar la integritat física i psíquica dels tripulants i d'aquelles persones que han estat rescatades d'una mort segura i que, segons les últimes notícies, estan patint com a conseqüència de la manera d'actuar, impròpia d'un ésser humà, del ministre italià».

Pamos de la Hoz argumentava que, en l'ordre penal, correspon a la jurisdicció espanyola «el coneixement i les causes per delictes i faltes comesos en territori espanyol o comeses a bord de bucs o aeronaus espanyols».

Al seu parer, Salvini és responsable d'atemptar contra «la salut i la integritat» de tots els immigrants a bord del buc espanyol Open Arms, per la qual cosa ha de ser objecte d'investigació en aquest cas per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, tribunal competent dels delictes contra ciutadans espanyols a l'estranger.