El Parlament Europeu presentarà al·legacions en el procediment legal en el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que examina l'abast de la immunitat com a eurodiputat electe del líder d'ERC, Oriol Junqueras, una qüestió que li havia plantejat el Tribunal Suprem espanyol.

La comissió d'Assumptes Jurídics de l'Eurocambra ha donat aquest dimarts llum verda - per 11 vots a favor, 10 en contra i una abstenció - a sol·licitar al president del Parlament Europeu, David Sassoli, que presenti al·legacions al TJUE en el cas de Junqueras, la vista del qual se celebra el pròxim 14 d'octubre. El màxim dirigent del Parlament ja s'hi ha mostrat a favor.

S'han pronunciat a favor de la proposta els eurodiputats socialistes, verds i liberals (llevat de Javier Nart, de Ciutadans) de la comissió, mentre que en contra hi han votat els membres del grup popular, d'ultradreta i l'espanyol Nart.

Les al·legacions les redactarà el servei jurídic de l'Eurocambra i les enviarà per escrit a la cort europea amb seu a Luxemburg.

L'escó de Junqueras en el PE està vacant, ja que el Tribunal Suprem espanyol va impedir al líder d'ERC sortir de presó per complir amb els tràmits necessaris per adquirir la plena condició d'eurodiputat.

Així, com no figura a la llista que les autoritats espanyoles remeten a l'Eurocambra amb els noms dels eurodiputats electes, el Parlament no el reconeix com a tal.

El passat 1 de juliol, el Suprem va elevar al TJUE una qüestió prejudicial perquè clarifiqui l'abast de la immunitat de l'exvicepresident de la Generalitat.