El curs escolar 2019-20 tindrà un total d'1.338.577 d'alumnes en totes les etapes educatives, 3.200 menys que el curs passat, i 723 docents més, de manera que la plantilla serà de 72.535 professors.

El conseller d'Educació, Josep Baragalló, va presentar ahir les principals dades i novetats del nou curs escolar, que començarà a Catalunya el 12 de setembre per a les etapes de segon cicle d'educació infantil, Primària, ESO, Batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i ensenyaments de règim especial.

L'increment de professorat (670 mestres i professors més 53 professionals d'atenció educativa) i el descens d'alumnes, sobretot en l'etapa d'Educació Infantil i Primària, «és una tendència que s'anirà produint els anys vinents, com a conseqüència de la demografia», va raonar Bargalló. Aquestes xifres es traduiran en una ràtio de 13 alumnes per docent a primària i de 10 alumnes per professor en l'etapa de secundària, ha concretat el conseller. En un context d'innovació educativa, amb desdoblament de grups i amb atenció a l'escola inclusiva, «té més sentit valorar la ràtio en el global del centre educatiu, i no tant en el grup classe», va explicar.

A més, durant el curs es convocarà un concurs d'oposicions amb 3.155 places, de les quals 2.964 es destinaran al cos de professors d'educació secundària, 110 seran places per a inspecció i la resta es distribuiran entre escoles oficials d'idiomes, escoles d'arts plàstiques i disseny i mestres de taller d'arts plàstiques i disseny. «Malgrat que seguim amb pròrroga pressupostària», l'augment de professorat i la convocatòria de places «demostren la intenció del departament d'estabilitzar la plantilla i de reduir la interinitat», va manifestar Bargalló.

Per a aquest curs es mantenen 1.013 mòduls prefabricats, va dir el conseller, que va explicar que, «malgrat que uns 300 mòduls formaran sempre part del sistema, n'hi ha uns 700 que han de desaparèixer». La Generalitat es va fixar com a horitzó fins a l'any 2023 per construir 27 centres escolars i poder retirar més d'un centenar de barracons.

El nou curs s'estrenarà amb 4 centres escolars de nova construcció (a Barcelona, el Prat de Llobregat, Sant Esteve de Palautordera i Vidreres), amb grans ampliacions i adequacions a 23 centres més i amb actuacions de millora a 386 centres més. En total, Educació ha invertit un global de 67.304.455 milions d'euros en aquestes obres i segons Bargalló «no hi ha incidències que hagin canviat la programació prevista en la seva execució», de manera que tots els centres educatius «començaran el curs el 12 de setembre». Una altra de les novetats són els 25 nous instituts-escola que començaran a funcionar «per donar continuïtat pedagògica als centres educatius», segons Bargalló. També arrencarà el pla pilot de batxillerat de 3 anys que es combinarà amb un cicle formatiu de grau mitjà i s'oferirà a 7 centres educatius.