El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va assegurar ahir que, abans de sol·licitar a la Unió Europea una nova pròrroga del Brexit, preferiria «estar mort en una cuneta».

Durant un acte celebrat en una comissaria de la localitat anglesa de Wakefield, els periodistes li van preguntar si pot prometre al poble britànic que no anirà a Brussel·les per demanar un altre ajornament del Brexit. «Sí, puc. Abans preferiria estar mort», va contestar.

Johnson va insistir que retardant una vegada més la sortida del Regne Unit de la UE «no s'aconseguirà absolutament res». «Quin és l'objectiu d'aconseguir un altre retard?», va plantejar.

La Cambra dels Comuns va aprovar el dimarts per àmplia majoria una llei que obliga el Govern a evitar un Brexit sense acord i al mateix temps va rebutjar la proposta de Johnson de celebrar eleccions anticipades el 15 d'octubre per resoldre la crisi política. Amb tot, el Govern presentarà una nova moció davant la Cambra dels Comuns perquè els diputats tornin a pronunciar-se dilluns sobre els plans de Johnson de celebrar eleccions anticipades a mitjans d'octubre, abans de la teòrica data del Brexit.

Ahir mateix, Jo Johnson, germà del primer ministre, va presentar la seva dimissió com a diputat i com a secretari d'Estat d'Universitats en anteposar l'«interès nacional» a la «lleialtat familiar», segons va explicar ell mateix. «Ha estat un honor representar Orpington durant nou anys i exercir de secretari d'Estat al costat de tres primers ministres», va assegurar Jo Johnson al seu perfil de Twitter. Durant aquest temps, «m'he debatut entre la lleialtat familiar i l'interès nacional», va dir. «És una tensió insalvable i és el moment que altres assumeixin el meu paper de diputat i secretari d'Estat», va afegir el germà de l'actual primer ministre, sense al·ludir directament als motius exactes de la seva decisió.

D'altra banda, la Unió Europea només acceptaria una nova pròr-roga del Brexit si el Regne Unit la demana i argumenta «una bona raó», segons va explicar ahir la Comissió Europea, que no va entrar a valorar si una convocatòria electoral compliria aquesta condició i va recordar que l'última paraula la tindrien en tot cas els altres vint-i-set Estats membres.

«Òbviament, en aquest moment és una situació hipotètica. Si la rebéssim, correspon als altres vint-i-set països de la UE acordar per unanimitat una sol·licitud així. Aquesta petició hauria de ser per una bona raó», va assenyalar en una roda de premsa la portaveu de l'Executiu comunitari, Mina Andreeva.

Preguntada per si una convocatòria d'unes eleccions serà una raó que justifiqués una nova pròr-roga, Andreeva va preferir no entrar en especulacions i va emfatitzar que Londres no ha traslladat encara una petició oficial proposant un nou ajornament.

Andreeva va indicar que el seu interlocutor és el Govern britànic i, per tant, és Downing Street qui ha de fer una sol·licitud oficial per a una nova pròrroga.

Així, Brussel·les ha insistit que la seva «hipòtesi de treball» és que el Brexit «hauria de tenir lloc» el 31 d'octubre «sobre la base de l'Acord de Retirada negociat». En aquest context, la portaveu va reiterar que la Comissió segueix disposada a «treballar constructivament» amb Londres si presenta «propostes concretes» compatibles amb el tractat de divorci per substituir la clàusula de salvaguarda de l'illa irlandesa. El negociador cap del Regne Unit, David Frost, es va reunir dimecres de nou amb el Grup de Treball de l'Executiu comunitari dedicat al Brexit i hi tornarà avui.