07 de setembre de 2019
07.09.2019
Regió7

El curs universitari arrenca amb protestes i el boicot de l'acte d'inici

Estudiants i investigadors bloquegen durant una hora l'entrada de Torra en la inauguració de l'any acadèmic

06.09.2019 | 23:17
Torra escolta les reivindicacions dels doctorands

L'acte d'inici del curs universitari 2019-20 va començar ahir amb una hora de retard després que un centenar d'estudiants i investigadors bloquegessin l'accés a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on s'havia de celebrar.

Els membres de la plataforma Doctorands en Lluita que bloquejaven l'accés havien demanat reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i amb els rectors de les universitats, per traslladar-los les seves reivindicacions. Davant de la negativa inicial de Torra a celebrar la reunió, els manifestants van mantenir la protesta durant gairebé una hora, fins que el president de la Generalitat va accedir a escoltar les reivindicacions dels doctorands al costat dels 12 rectors de les universitats catalanes.

Els manifestants van rebre Torra, que va arribar a la UPF poc abans de les 13.00 hores (quan l'acte hauria d'haver començat a les 12.00) amb xiulets i consignes com «ja n'hi ha prou de precarietat a la universitat» i «vergonya de República».

L'acte finalment va començar amb una hora de retard, després d'haver intercanviat Torra unes paraules amb els manifestants, amb la lectura d'un altre manifest per part del sindicat Comissions Obreres, al qual va donar pas el vicerector de la UPF, Pelegrí Viader.

En el text, CCOO manté que «és necessari combinar la mobilització i l'acció institucional per exigir al Govern de la Generalitat i als equips rectorals un pla de millora de finançament i de les condicions laborals amb mesures i terminis concrets». De la seva banda, el rector de la UPF, Jaume Casals, va reclamar en el discurs inaugural «més autonomia per a les universitats» i «menys lleis innecessàries que dificulten la marxa de la universitat». Casals va criticar també «les enveges entre universitats» encara que accepta una «competència sana entre elles», i va advocar per «no fer guerra de banderes on no n'hi ha». «Catalunya podria ser un gran país en ciència i cultura», va afirmar Casals, que va afegir: «Dic això amb decisió, com si fos una realitat molt pròxima».

Finalment, el president de la Generalitat, abans de declarar inaugurat el curs universitari, va reconèixer el «dret legítim a la protesta» i va assegurar el «compromís del Govern a atendre les reivindicacions». Torra es va remetre al marc del futur Pacte per a la societat del coneixement que s'està gestant per «recuperar un finançament públic que faci possible progressar en una societat amb una economia basada en el coneixement». «Estic compromès amb un nou model de finançament de la universitat», va afirmar Torra i va recordar que així ho va comunicar als rectors quan li van traslladar «les seves necessitats de finançament». «Tinc confiança màxima que el 2020 tindrem pressupost», va afegir Torra, que va assegurar: «Estem treballant per revertir els efectes negatius soferts fins ara per les universitats». Malgrat els «intents interromputs de danyar la nostra imatge, tenim un gran sistema universitari», va dir el president, que va lamentar que el Govern espanyol «hagi decidit no escoltar-nos en algunes mesures que en depenen, com l'excessiva càrrega burocràtica que afecta les universitats i la política de beques». Per acabar, Torra va recordar que «hi ha tres polítics catalans que són professors universitaris que són a la presó: Romera, Junqueras i Sánchez».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook