La fiscal va assegurar ahir davant el tribunal del jurat que enjudicia Ana Julia Quezada per la mort violenta de Gabriel Cruz, que el nen, de tan sols vuit anys, «no va tenir cap opció de sortir amb vida d'aquella finca» de Rodalquilar, a Níjar (Almeria), a la qual va ser amb cotxe amb la seva presumpta assassina.

«Jo tinc una convicció subjectiva i personal que no serveix de res, però tinc la convicció jurídica que Ana Julia Quezada va cometre un delicte d'assassinat i un altre de lesions sobre els pares del menor», va traslladar no sense advertir als integrants del jurat que sentiran un «àudio que els impactarà per les expressions usades per l'acusada» quan traslladava el cos sense vida de Gabriel al maleter del cotxe en el qual va ser detinguda.

La fiscal Elena Fernández va subratllar la «destrossa moral» i «la total desolació» que va sembrar Ana Julia Quezada els onze dies en què es va prolongar la cerca del petit, i va titllar d'«inqüestionable» que «li va causar la mort» de forma independent a les circumstàncies que fan que sigui un assassinat o un homicidi. «Va actuar amb clar ànim d'ocasionar la mort a Gabriel, de manera deliberada i conscient, a sang freda, amb menyspreu de la vida del menor, de forma impredictible i que va anul·lar per complet la capacitat de reacció de Gabriel, el qual no podia esperar de cap manera que l'atac procedís de la parella del seu pare, una persona que li generava confiança per formar part del seu entorn», va afirmar. En aquesta línia, va remarcar que Ana Julia Quezada «va aprofitar la situació de desemparament, d'aquest desequilibri de forces» que li donava «més facilitat» per cometre el delicte i «assegurar el resultat de la mort» aquell 27 de febrer del 2018.

Sobre el seu comportament els dies posteriors a la desaparició i la mort del nen, la fiscal va retreure la «sobreactuació als mitjans», en els quals va mostrar un «estat d'aflicció compungit i falsari» en manifestacions, «encoratjant els ànims dels pares». «Pensem que l'impacte emocional d'aquest comportament en l'estat de commoció emocional, d'angoixa i incertesa d''Ángel Cruz i Patricia Ramírez, permet acusar-la de dos delictes de lesions psíquiques pel seu absolut menyspreu al seu estat». La fiscal va demanar als membres del jurat popular que, enfront de la tesi de la defensa d'Ana Julia Quezada que sosté que el seu criteri està «contaminat per influència prèvia» derivada de la difusió mediàtica del cas, se n'«abstreguin» i demostrin que «això no és així i que exerciran amb responsabilitat la seva funció».