L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha reconegut en una carta adreçada a la militància que l'independentisme ha hagut de "desfer algun camí" des de l'1-O però que ha après que "no hi ha receptes màgiques". Des de Ginebra, Gabriel demana una "revisió acurada" en què es tingui en compte el que no es va fer bé la tardor del 2017, assumir la responsabilitat i així "evitar que la història es repeteixi, aquesta vegada com a farsa, en lloc de com a tragèdia". L'exdiputada explica que sense aquesta crítica, i sense la determinació de l'1-O o "l'amplitud del 3-O", la unitat "és una paraula buida" i "moltes de les proclames que es fan són contundència discursiva per a alimentar propaganda partidista".

A les portes de la Diada, Gabriel demana "no autoenganyar-se" i "mirar la realitat de cara i assumir el pes del futur". A més, assenyala que la unitat "és concreta i no es pot basar en el buit". També diu que hi hauria d'haver una "correspondència" entre "el que es diu en públic i la realitat". Reclama analitzar què ha passat a Catalunya en els darrers temps i veure què va fer que l'independentisme guanyés "credibilitat i legitimitat", a més de "constatar el que va va faltar".

L'exdiputada apunta a l'atenció internacional com una de les claus de volta "difícil de guanyar, però fàcil de perdre". Creu que per a aconseguir-la cal generar "noves oportunitats". Gabriel també justifica continuar a Ginebra: "Mentre hi hagi repressió, l'exili té tot el sentit del món". Tot i això, assegura que "ni l'exili, ni la presó, ni la repressió no fan que renunciem al somni ni que edixem de treballar per fer-lo realitat".

La cupaire lamenta haver de passar l'11 de setembre lluny de Catalunya. Agraeix als que estan "preparats per llençar al món el missatge que seguim dempeus" a les portes de la sentència del Tribunal Suprem i altres sentències "injustes", i als que continuen "disposats a plantar-se de nou contra les injustícies i proposar alternatives" en un temps en què plana el "desconcert, la desconfiança i el desencís". "Hem après que no hi ha receptes màgiques, i hem hagut de desfer algun camí. Però ens queda la opció de no renunciar al somni. I de fer-lo realitat", conclou.