El president del Senat, Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia per la Universitat de Barcelona, va negar ahir haver comès cap plagi en el seu manual de «Filosofia contemporània» del 2002, on inclou «coincidències mínimes entre comentaristes que han llegit i treballat sobre un mateix autor», va assenyalar.

L'equip del president de la cambra alta va emetre un comunicat arran de la informació publicada en portada pel diari ABC sota el títol «El president del Senat també va plagiar en el seu manual de filosofia», i en la qual es detallen diversos paràgrafs textuals d'altres filòsofs inclosos en el llibre de Cruz. Són fragments de manuals i obres de fins a nou filòsofs de reconegut prestigi, assegura el rotatiu, que Manuel Cruz «va copiar i enganxar» sense citar ni posar entre cometes, i apunta a un mínim de «quinze plagis, clars i directes», de diversos autors, com els professors José María Mardones i Nicanor Ursúa. També ressenya ABC la reproducció de paràgrafs textuals sense citar procedents de la «Introducció a Heidegger» del filòsof italià Gianni Vattimo i de la «Història de la Filosofia» de Nicola Abbagnano.

No obstant això, el president del Senat afirma que no existeix plagi en aquestes reproduccions, que explica com a «coincidències en afirmacions àmpliament conegudes entre especialistes perquè es parla de les mateixes obres i dels mateixos autors clàssics». I afegeix en el comunicat difós pel seu equip que el seu llibre del 2002 «no es tracta d'una obra creativa pròpia, sinó d'un manual divulgatiu per a estudiants en el qual s'inclouen dades biogràfiques i de la trajectòria de pensament d'aquests autors».

PP, Ciutadans i Compromís van aprofitar els seus torns d'intervenció al ple del Senat d'ahir per reclamar a Cruz, que presidia la sessió, explicacions pel suposat plagi. «És un dia idoni per a parlar de manipulacions en manuals», va dir la portaveu adjunta del PP, Salomé Pradas, en plantejar una pregunta sobre llibres escolars. «Esperem que el senyor Cruz doni explicacions, ja que Sánchez no en va donar en el seu moment», va afegir la senadora del PP, al·ludint a l'acusació al president del Govern d'haver plagiat la seva tesi doctoral.