Els advocats Jordi Pina, Marina Roig i Andreu Van den Eynde van carregar ahir contra la Fiscalia General de l'Estat per qüestionar l'actuació de les autoritats penitenciàries catalanes si es condemna els processats per l'1-O.

Pina va qualificar-ho «d'insult», mentre que Van den Eynde va constatar que «es juga amb una amenaça, que és la retenció física de les persones». «Això és una tàctica de guerrilla, és molt barroer», va afegir a TV3. Roig va lamentar que es criminalitzi el dret a la manifestació, en relació amb les referències que es fan a les concentracions que s'organitzen a Lledoners. «Jo ja no sé fins on arribarem», va dir.

Els advocats asseguren que tenen l'esperança que la sentència sigui absolutòria. Pel que fa a la seva comunicació, Van den Eynde preferiria que no fos amb lectura pública, com els clients de Pina, que són Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull.

«En el meu cap només hi ha una paraula, que és absolució», va expressar Pina, que creu que qualsevol persona objectiva que hagi seguit el judici hauria d'arribar a aquesta conclusió.

Roig, per la seva banda, va expressar-se en la mateixa línia, però va afegir que el fet de mantenir la presó preventiva pot fer pensar «que el tribunal no està interpretant els fets de la manera que s'haurien d'interpretar».

Sobre la comunicació de la sentència, Van den Eynde va opinar que la fórmula de la lectura pública «no deixa de ser una reminiscència de coses molt antigues i connecta amb un escenari molt complicat». «Porta més complicacions que altra cosa», va opinar. Pina també va dir que els seus defensats prefereixen no anar-hi.