L'activista sueca Greta Thunberg, que s'ha convertit en la icona de la lluita contra el canvi climàtic, ha retret als líders mundials la seva passivitat, culpant-los de que estiguem "a l'inici d'una extinció massiva", durant la seva intervenció en la Cimera del Clima de l'ONU, que es va celebrar dilluns a Nova York.

"Estem a l'inici d'una extinció massiva i només parleu de diners i de contes de fades sobre un creixement econòmic etern", ha dit la jove de 16 anys amb llàgrimes als ulls. "Com us atreviu!", ha etzibat.

"Heu robat els meus somnis i la meva infància amb les vostres paraules buides", els ha dit, i ha recalcat que encara són a temps de corregir el rumb. Però, "si trieu fallar-nos", ha advertit, "mai us ho perdonarem".

Thunberg va adquirir fama mundial amb el moviment reivindicatiu 'Fridays for future' en què es manifestava cada divendres davant el Parlament de Suècia per exigir a les autoritats polítiques mesures contra el canvi climàtic. Milers de joves d'altres països --com ara Espanya-- han seguit el seu exemple.

Aquest any ha estat una de les convidades a la Cimera del Clima de l'ONU, que compta amb la participació de 60 líders mundials, entre ells el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.